Politia bulgara a destructurat un grup organizat care transporta migranti in Austria, acestia trecand prin Romania dupa ce traversau Dunarea cu barci inchiriate de la pescari, relateaza miercuri agentiile BTA si EFE, citate de Agerpres.

MigrantiFoto: Captura YouTube

Opt indivizi - sase bulgari si doi pakistanezi - au fost arestati in cadrul unei operatiuni desfasurate marti de agenti specializati in combaterea crimei organizare, de Politia de Frontiera si Agentia de Stat pentru Securitate Nationala (DANS - serviciul bulgar de informatii).

"Dovezile obtinute pana in prezent arata ca, spre deosebire de majoritatea gruparilor de trafic de persoane, aceasta organiza transportul persoanelor nu doar pe teritoriul bulgar, ci pana la destinatia lor finala", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Interne bulgar.

Migrantii, majoritatea afgani, pakistanezi si irakieni, erau preluati din Turcia de catre traficanti. Acestia din urma le cereau intre 4.000 si 6.000 de euro pentru a-i transporta pana in Austria sau intre 600 si 1.000 de euro pentru a-i ajuta sa ajunga doar pana in Romania.

Potrivit autoritatilor de la Sofia, cei doi pakistanezi retinuti se ocupau de cautarea printre refugiatii aflati in Turcia a posibililor doritori sa ajunga in vestul Europei. Ceilalti membri ai grupului preluau migrantii imediat dupa trecerea frontierei bulgaro-turce, iar apoi ii cazau temporar in apartamente din orasele Vidin si Lom, situate pe malul Dunarii la granita cu Romania. De acolo, organizau traversarea Dunarii catre Romania cu ajutorul barcilor inchiriate de la pescari. Mai departe, cei care au platit traficantilor drumul pana in Austria erau condusi de acestia cu masini pana la frontiera romano-ungara, iar odata trecuta si aceasta isi continuau calatoria pana la destinatia finala.

Autoritatile bulgare nu precizeaza insa cat timp a actionat respectivul grup de traficanti si nici cati migranti au beneficiat de aceste servicii.