Unele state membre UE, cum ar fi Polonia, Suedia şi Lituania, solicită folosirea mai multor instrumente europene în lupta împotriva campaniilor de propagandă şi dezinformare din partea unor ţări ca Rusia. În opinia a opt miniştri de externe, există încercări ale unor "actori externi" de a induce neîncredere şi nemulţumire faţă de ordinea socială democratică şi de a slăbi unitatea UE, scrie Wiener Zeitung, citat de Rador.

Din acest motiv este o nevoie urgentă de a întări capacităţile de apărare în acest domeniu - au menţionat cei opt, într-o scrisoare adresată înaltului reprezentant al UE pentru probleme externe Federica Mogherini. În afara miniştrilor de externe din Polonia, Suedia şi Lituania, scrisoarea a fost semnată şi de miniştrii de externe din Croaţia, Cehia, Letonia, România şi Marea Britanie.

Scrisoarea constituie baza pentru o discuţie care ar urma să aibă loc luni, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai UE. La încheierea acesteia s-ar putea lua o decizie potrivit căreia comisarii UE pentru probleme externe ar trebui să ia în calcul o consolidare a capacităţilor de apărare în Europa. În departamentul externelor din UE există deja grupuri de experţi care identifică informaţii eronate colportate de media şi le atacă în mediile lor proprii. Numai că aceste grupuri sunt relativ mici şi nici dotarea lor tehnică nu este dintre cele mai bune.

Politicienii cer în afara unei îmbunătăţiri a capacităţilor de apărare şi o comunicare mai proactivă şi mai efectivă din partea UE în privinţa temelor globale, regionale şi europene.