Premierul spaniol Mariano Rajoy s-a aflat, duminica, la Barcelona, pentru prima oara dupa referendumul si masurile care au dus la trecerea regiunii sub tutela Madridului, el facand apel la "recuperarea Cataloniei democrate si libere" si cerand firmelor sa nu plece, informeaza AFP, citata de news.ro.

Rajoy a participat la o demonstratie a partidului sau, Partidul Popular (dreapta) in vederea alegerilor regionale din 21 decembrie, el afirmand ca a stabilit ordinea legala si democratica in Catalonia.

"Vreau sa transmit firmelor de aici sa nu plece", a spus Rajoy, in contextul in care 2.400 dintre acestea au parasit Catalonia dupa referendumul din 1 octombrie.

"Vreau sa le transmit tuturor spaniolilor sa nu inceteze sa cumpere produse catalane. Vream sa recuperam Catalonia tuturor, democrata si libera. Vrem sa recuperam Catalonia dinamica, primitoare si deschisa, sigura si fiabila. Catalonia este Spania si Spania este Catalonia", a adaugat Rajoy.

Referendumul pentru independenta Cataloniei de la 1 octombrie a fost declarat ilegal de Guvernul central de la Madrid, care afirma ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, statul are caracter indivizibil si a trimis mii de politisti in Catalonia pentru a impiedica votul, inchizand sectiile de vot si confiscand urne si buletine de vot.

Guvernul de la Madrid a convocat alegeri regionale pentru 21 decembrie.