Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acuzat vineri Arabia Saudita ca "l-a retinut" pe premierul libanez demisionar si ca a cerut Israelului, inamicul declarat al miscarii siite, sa loveasca Libanul, transmite AFP.

Demisia soc a lui Saad Hariri, anuntata la 4 noiembrie la Riad, a luat prin surprindere clasa politica din Liban unde opinia publica isi pune intrebari legate de libertatea de miscare a prim-ministrului.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a avertizat vineri "toate partile, din interiorul si exteriorul tarii, ce ar putea utiliza Libanul ca scena de conflicte prin interpusi", scrie Agerpres. La randul sau, secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "extrem de ingrijorat" de actuala criza politica din aceasta tara.

Afacerea a fost repede perceputa ca o noua disputa intre Arabia Saudita sunnita, important sprijin al lui Saad Hariri, si Iranul siit, marele aliat al Hezbollahului.

Cele doua puteri din Orientul Mijlociu se infrunta deja cu privire la mai multe dosare regionale, in special razboaiele din Yemen si Siria.

Presedintele Libanului, Michel Aoun, nu a acceptat pana in prezent demisia lui Saad Hariri, afirmand ca doreste sa aiba o intalnire cu acesta pentru a discuta despre situatia creata.

Revenirea in Liban a premierului se lasa insa asteptata.

Franta, prin intermediul unui purtator de cuvant al Ministerului de Externe, si-a exprimat dorinta ca Saad Hariri "sa se bucure de intreaga libertate de miscare si sa fie in deplina masura de a juca rolul sau esential in Liban".

Saad Hariri "este retinut in Arabia Saudita, i s-a interzis pana acum sa revina in Liban", a declarat vineri liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, in cursul unei alocutiuni televizate, potrivit Agerpres.

"Se afla in arest la domiciliu", a adaugat el, cerand Riadul "sa il elibereze".

Liderul miscarii siite libaneze a reiterat ca Saad Hariri, care detine si nationalitate saudita, a fost "obligat" de sauditi sa isi prezinte demisia si "sa citeasca un text scris de ei".

Considerat un protejat al Arabiei Saudite, Hariri a anuntat sambata intr-o declaratie televizata, spre surpriza generala, ca demisioneaza din functie, acuzand miscarea armata Hezbollah si Iranul, aliat al acesteia, ca ar fi "sechestrat" Libanul si spunand ca ii este frica pentru viata sa.