Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat joi cu ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir despre situatia din Arabia Saudita, dupa ce autoritatile de la Riad au anuntat arestarea a 200 de persoane de rang inalt, inclusiv membri ai familiei regale, in cadrul unei campanii anticoruptie, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat de la Washington, Heather Nauert, a declarat ca joi a avut loc si o intalnire a insarcinatului cu afaceri american de la Riad cu premierul libanez demisionar Saad Hariri. Acesta se afla in continuare in Arabia Saudita, de unde si-a anuntat sambata demisia. Nauert a refuzat sa precizeze unde a avut loc intalnirea si sa dea alte detalii despre situatia lui Hariri. Ea a afirmat ca discutiile diplomatice au fost "sensibile si private".

Arabia Saudita a dezmintit zvonurile ca Hariri se afla in arest la domiciliu, iar premierul Libanului nu a emis niciun comunicat in acest sens, dar nici nu a negat ca libertatea de miscare ii este restrictionata. Surse oficiale de la Beirut sustin ca Hariri este retinut la Riad si ca demisia sa a fost ordonata de sauditi.

Joi, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a facut o vizita anuntata in ultimul moment in Arabia Saudita, unde a discutat cu printul mostenitor Mohammed bin Salman, cel care a orchestrat arestarile prezentate oficial ca eforturi de combatere a coruptiei. Agentia de presa saudita SPA, preluata de DPA, a informat ca dialogul s-a referit la ultimele evolutii din Orientul Mijlociu si la coordonarea luptei antiteroriste. La intalnire a participat si ministrul de externe al-Jubeir.

In august, Macron a afirmat ca Arabia Saudita si Qatarul au finantat grupari care au contribuit la terorism. Surse din cadrul presedintiei franceze au sustinut insa ca relatiile dintre Paris si Riad sunt bune si ca presedintele discuta periodic la telefon cu printul mostenitor saudit si cu regele Salman.