Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Yukiya Amano, a reafirmat, joi, la New York, in fata ambasadorului SUA la ONU, Nikki Haley ca Teheranul isi onoreaza angajamentele asumate in cadrul acordului nuclear din 2015, potrivit unei declaratii a AIEA citata de AFP.

Aceasta este cea de-a doua intalnire dintre cei doi lideri, prima intalnire a avut loc la sfarsitul lunii august la Viena, in timpul unei vizite la sediul AIEA a diplomatului american insarcinat din partea SUA cu privire la problema nucleara iraniana.

Dupa acea intalnire, presedintele american Donald Trump a decis in octombrie, pe baza sfaturilor lui Nikki Haley, sa nu "certifice" ca Iranul isi onoreaza angajamentele si sa se adreseze Congresului SUA pentru a decide asupra unei eventuale reluari a sactiunilor SUA pentru aceasta tara.

In schimbul garantiilor privind caracterul pur civil al programului nuclear iranian, semnatarii acordului s-au angajat sa-si ridice treptat sanctiunile internationale asupra Iranului.

In timpul intalnirii, cei doi oficiali "au discutat despre aplicarea si monitorizarea" angajamentelor asumate de Teheran in acest acord cu sase puteri majore (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania), a precizat AIEA.

Yukiya Amano a repetat interlocutorului ca acest acord "a reprezentat o contributie considerabila pentru verificarea nucleara si ca angajamentele iraniene au fost respectate", potrivit aceleiasi surse.

"Pana in prezent, AIEA a avut acces la toate siturile pe care vrea sa le viziteze in tara", a declarat Yukiya Amano diplomatului american. La sfarsitul lunii august, Nikki Haley a cerut mai multe controale in Iran, considerandu-le insuficiente.

"Inspectorii AIEA vor continua sa-si faca munca intr-un mod concret si impartial", a insistat directorul agentiei ONU.