Un cetateam rus a fost arestat in Estonia, fiind suspectat de spionaj si pregatirea unei infractiuni informatice din partea agentiei ruse de securitate interna, a anuntat marti procuratura estona, relateaza News.ro citand The Associated Press.

Incarcerarea acestui barbat, a carui identitate nu a fost dezvaluita, "a impiedicat provocarea unor pagube si mai importante", a declarat procurorul Inna Ombler.

Institutii ale statului eston au fost vizate, a declarat ea, fara sa ofere precizari.

Barbatul a fost retinut in weekend la Narva, o localitate estona de la frontiera, in drum spre Rusia, a spus ea

Consulatul General rus din Narva, al treilea cel mai important oras eston, situat la aproximativ 200 de kilometri est de Tallinn, a anuntat ca nu a fost informat in legatura cu retinerea acestui cetatean rus.

Ombler a declarat ca rusul lucreaza la Serviciul Federal rus de Securitate (FSB, succesorul KGB) si a comis "o infractiune grava" impotriva Estoniei.

Ziarul eston Postimees scrie, citand surse neidentificate de la procuratura, ca acest caz nu are legatura cu o actualizare in curs a unor caracteristici de securitate ale cartilor de identitate estone.

Aproximativ 760.000 de estoni sunt nevoiti sa-si actualizeze certificatul de securitate al cipul cardurilor, pentru a le putea folosi in deplina siguranta intr-o larga serie de servicii numerice guvernamentale si private de care beneficiaza in aceasta tara baltica.

Ombler a precizat ca nicio alta persoana nu este anchetata.

In ultimii ani, Estonia a retinut mai multi spioni in favoarea Moscovei - in principal cetateni estoni, dar si rusi.

In 2016, trei barbati - ale caror nationalitati nu au fost dezvaluite - au fost condamnati sau incarcerati din cauza unor colaborari, din Estonia, cu serviciile speciale ruse.

Diplomati rusi au fost, de asemenea, expluzati din Estonia.

Serviciile estone de securitate si de informatii externe au acuzat, in mai multe randuri, serviciile de informatii din Rusia ca dau dovada de un interes foarte puternic fata de aceasta fosta republica sovietica, in prezent membra NATO.