ONU a inregistrat din iulie pana in septembrie anul acesta 31 de acuzatii de exploatare si abuzuri sexuale comise de personalul organizatiei, a declarat vineri un purtator de cuvant al secretarului general Antonio Guterres, potrivitAgepres.

Dintre cazurile respective, 12 plangeri se refera la operatiunile de mentinere a pacii, iar 19 la angajati in diferite agentii, fonduri si programe ale Organizatiei Natiunilor Unite, inclusiv fondul pentru copii UNICEF si agentia pentru refugiati UNHCR, a precizat sursa citata de DPA.

In urma noilor acuzatii, ONU a declansat 14 anchete in care sunt implicati 38 de presupusi autori, cu totii de sex masculin.

Guterres a promis ca va eradica exploatarea sexuala sub egida ONU dupa ce o ancheta a dezvaluit multe acuzatii de viol si abuzuri impotriva minorilor comise anul trecut de militarii din forta ONU de mentinere a pacii in Republica Centrafricana.

Dintre incidentele raportate in cele trei luni mentionate, 12 au avut loc in 2017, doua in 2016, sase in 2015 si 11 inainte de 2015 sau la date necunoscute. Zece sunt clasificate ca abuzuri sexuale, 19 ca exploatare sexuala si doua neclasificate, deoarece nu se cunoaste varsta persoanelor care au formulat acuzatiile. In Republica Centrafricana, multi oameni nu au certificate de nastere care sa le ateste varsta exacta, a declarat presei, la New York, aparatoarea drepturilor victimelor Jane Connors. Ea a fost numita in aceasta functie nou creata tocmai pentru a contribui la eforturile secretarului general al ONU de a combate abuzurile sexuale.

ONU a implementat si un sistem de monitorizare digitala care semnaleaza numele tuturor celor concediati in cadrul anchetelor asupra abuzurilor sexuale, pentru a evita angajarea persoanelor respective in alte posturi din sistem, a declarat Stephane Dujarric, purtator de cuvant al lui Guterres.