Partidul Democrat se afla de facto la mana lui Hillary Clinton inainte ca ea sa obtina investirea la presedintie in 2016, a povestit fosta presedinta interimara a formatiunii, confirmand astfel acuzatii formulate de Bernie Sanders si care-i dau apa la moara lui Donald Trump, comenteaza AFP.Piatra a fost aruncata in iaz de catre Donna Brazile, presedinta interimara a Comitetului Democrat National (DNC) in perioada iulie 2016-februarie 2017, intr-o carte care urmeaza sa apara saptamana viitoare in Statele Unite, relateaza news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ea povesteste in aceasta carte ca partidul si echipa de campanie a lui Hillary Clinton au semnat un acord, in august 2015, pentru ca tabara lui Clinton sa ajute la aducerea pe linia de plutire a formatiunii, foarte indatorata - aceasta parte era cunoscuta public.

In schimb, echipa lui Clinton dispunea de drept de veto cu privire la postul de director de comunicare al partidului si de alte lucruri - ceea ce nu se stia.

"In schimbul strangerii de bani si unor investitii in DNC, Hillary controla finantele si strategia partidului si toti banii stransi", scrie Donna Brazile, potrivit unor fragmente din carte publicate joi de Politico.

"DNC era de asemenea obligat sa consulte echipa de campanie cu privire la restul personalului, buget, donatii, munca de analiza si mailings".

Ea spune ca a inteles acest aranjament - secret - abia in iulie 2016, la cateva zile dupa ce a inlocuit-o in post pe Debbie Wasserman Schultz.

Sefa DNC tocmai fusese "demisionata", in plina Conventie de investire, dupa publicarea de catre WikiLeaks a unor mesaje piratate care dezvaluiau ostilitatea unor conducatori fata de Bernie Sanders, rivalul lui Clinton.

Acest lucru explica, scrie Donna Brazile, de ce ea nu putea sa scrie un comunicat fara unda verde de la "Brooklyn", cartierul general de campanie al lui Clinton.

Acordul "nu era ilegal, dar nu arata cu siguranta etic", mai spune ea.

REFORMA PANA IN 2020

De-a lungul alegerilor primare din 2016, Bernie Sanders - un senator independent legat de grupul democrat - a acuzat partidul ca nu este arbitrul neutru care se presupunea ca este, contestand de exemplu calendarul dezabterilor.

Ironia face ca Donna Brazile, o consultanta democrata care intervenea in calitate de comentatoare la CNN, a fost data afara din postul de televiziune in octombrie 2016, dupa ce a furnizat echipei intrebari care urmau sa fie puse intr-o dezbatere in cadrul alegerilor primare pe CNN.

Darea ei afara a fost dezvaluita de WikiLeaks prin e-mailurile piratate.

Donald Trump a acuzat-o adesea pe "Hillary necinstita" ca i-a furat investirea lui "Bernie nebunul". El a postat pe aceasta tema o serie de mesaje pe Twitter vineri dimineata.

Chiar inainte sa urce in elicopter si sa plece intr-un turneu in Asia, el a indemnat FBI-ul sa deschida o ancheta cu privire la ceea ce considera drept adevaratul scandal al momentului - si nu eventuala coliziune dintre echipa sa de campanie si Rusia.

"Ea a cumparat DNC si i-a furat alegerea lui Bernie", scrie el. "La asta trebuie sa se uite lumea"

Apoi, din avionul prezidential, a scris alte doua mesaje. "Sustinatorii lui Bernie Sanders au toti dreptul sa fie furiosi". "Au am simtit mereu ca l-as fi infruntat si batut pe Bernie Sanders si nu pe H necinstita, fara trisari, aveam dreptate"

Partidele Democrat si Republican, in Statele Unitem sunt controlate de candidatul invingator in alegerile primare petimpul campaniei, in vederea unei mai bune coordonari, iar apoi de catre presedinte, in cazul in care candidatul este ales. Prin aceste dezvaluiri este dificil ca democratii sa conteste "trucarea" primarelor. Senatoarea Elizabeth Warren, care se afla in termeni buni cu ambele tabere, nu a putut decat sa raspunda "da" pe aceasta tema la CNN. Hillary Clinton nu a reactionat vineri fata de aceste acuzatii. Partidul Democrat si-a lansat reforma. Numarul "superdelegatilor" - mai mari din partid care dispun de un drept de vot automat in alegerile primare - ar urma, teoretic, sa fie redus pe viitor, la cerearea lui Bernie Sanders. Noul sef al DNC, Tom Perez, trebuie sa concretizeze aceste angajamente si sa dovedeasca tuturor viitorilor pretendenti ca alegerile primare prezidentiale din 2020 vor fi neutre si transparente. "Noi vom stabili calendarul dezbaterilor foarte dinainte, inainte sa stim cine este candidatul", a promis el la CNBC, potrivit news.ro.