Politia din Zimbabwe a acuzat miercuri o cetateana a Statelor Unite de conspiratie in vederea rasturnarii guvernului de la Harare, relateaza Reuters. Noua acuzatie - mai grava, presupusa infractiune putand fi pedepsita cu 20 de ani de inchisoare - se adauga la cea formulata luna trecuta, de insulta la adresa presedintelui Robert Mugabe printr-un mesaj pe Twitter, scrieAgerpres.

Martha O'Donovan, americanca acuzată, lucrează pentru televiziunea locală Magamba, care se prezintă drept principalul producător de satiră politică din Zimbabwe. Ea este prima persoană reținută după înființarea în octombrie a ministerului zimbabwian al securității cibernetice. În textul difuzat în rețeaua socială Twitter, ea a afirmat că Mugabe este "un om egoist și bolnav". Insultarea și subminarea șefului statului sunt pedepsite potrivit legilor din Zimbabwe cu maximum un an de închisoare, a declarat avocatul acuzatei.

În declarația dată la poliție, la care Reuters a obținut accesul, O'Donovan a respins acuzațiile ca "nefondate și răuvoitoare" și a precizat că nu dorește să adauge nimic. Ea urmează să compară în instanță sâmbătă. Poliția i-a confiscat computerele, telefoanele mobile și alte echipamente electronice, în cursul unei percheziții domiciliare.