Soldatul american Bowe Bergdahl, care a fost tinut captiv de talibani timp de cinci ani, in Afganistan, dupa ce dezertase, a fost demis din armata, dar scapa de inchisoare, dupa ce a pledat vinovat, scrie AFP.

La capatul unui proces foarte politizat in fata unei curti martiale din Fort Bragg, in Carolina de Nord (sud-est), un judecator militar a decis demiterea sergentului Bergdahl, 31 de ani, din armata.

Acesta a fost de asemenea degradat la gradul de simplu soldat si condamnat la o amenda de 10.000 de dolari, pe care trebuie sa o achite in 10 luni.

"Sentinta impotriva sergentului Bergdahl este rusinoasa pentru tara noastra si pentru armata", a reactionat presedintele american, vizibil furios, intr-un tweet scris de la bordul avionului prezidential Air Force One

Procesul a fost politizat din cauza comentariilor repetate ale presedintelui american legate de acest caz. Trump a afirmat chiar ca acesta ar trebui sa fie executat.

Bergdahl, care a fost eliberat de talibani in 2014, in urma unui schimb de prizonieri, a pledat vinovat la acuzatiile de dezertare si punere in pericol a vietii camarazilor sai.

Acesta a afirmat ca si-a parasit postul crezand ca poate ajunge la o alta unitate pentru a denunta disfunctionalitatile din unitatea sa.

Bowe Bergdahl a fost capturat de talibani in apropiere de granita pakistaneza in 30 iunie 2009. A fost tinut captiv 5 ani, pana cand SUA au acceptat eliberarea a cinci talibani inchisi la Guantanamo.

Judecatorul a audiat si marturiile a doi soldati raniti in cursul lungilor si epuizantelor operatiuni de cautare care au urmat dupa disparitia lui Bergdahl. Unul dintre ei, care a ramas cu un handicap dur dupa ce a fost impuscat in cap, nu a putut veni in fata curtii martiale si sotia sa a depus marturie in locul sau.

Este vorba de singurul american in uniforma care a fost capturat de rebeli in razboiul din Afganistan. Acesta a fost tinut prizonier de membrii retelei Haqqani, legata de talibani.