O inregistrare video in care apare un oficial guvernamental afgan exploatand sexual o angajata de sex feminim, pentru ca a cerut o promovare, a zguduit Afganistanul, societate in care hartuirea femeilor este la cote extrem de ridicate, dar in care subiectul este rar discutat public, relateazaThe Guardian.

Inregistrarea video, devenita virala, arata cum un colonel al fortelor aeriene, Abdur Rassoul Mayel Laghmani, care este si chirurg, face sex cu o femeie, a carei fata nu se vede, dar care a inregistrat tot evenimentul, iar apoi a dat inregistrarea unui coleg.

Mai multi colegi ai colonelului au confirmat ca acesta a facuit presiuni asupra femeii sa faca sex cu el in momentul in care ea a cerut o promovare.

“Stiu ca a facut acest lucru de multe ori (cu alte femei)”, a spus un pilot care a cerut sa ramana anonim.

Un alt pilot a spus pentru The Guardian ca respectivul colonel este cunoscut ca aduna fetele la el in birou si le ia in batjocura facand glume peiorative. Ambii piloti au spus ca nu au zis nimic pana acum, din cauza ca le era teama.

Ministerul Apararii a spus ca va investiga acuzatiile.

Potrivit datelor statistice, aproximativ 90% dintre femeile afgane au fost maltratate peste tot, incepand de la scoala pana la locul de munca, inchisori si pe strada.

Hartuirea este unul dintre cele mai mari obstacole pentru forta de munca feminina. Din 2011, participarea femeilor la forta de munca a crescut de la 14.5 la 17.6%.

Hartuirea le opreste pe femei sa isi caute de munca si le diminueaza autonomia facandu-i pe barbati sa nu isi lase sotiile, fiicele si surorile sa lucreze.