Presedintele american Donald Trump a avertizat China ca Japonia, o "natiune razboinica", ar putea trece la actiune daca amenintarea pe care o reprezinta Coreea de Nord nu este rezolvata, scrie AFP.

Trump a facut aceste declaratii inainte de a incepe vineri primul sau turneu in Asia in calitate de sef de stat, o lunga si delicata vizita dominata de amenintarea nucleara nord-coreeana. Acesta va vizita Japonia, Coreea de Sud si China.

"Japonia este o natiune razboinica si am spus Chinei, si o spun oricui asculta (...) va veti lovi de o mare problema cu Japonia foarte curand daca veti lasa lucrurile sa continue cu Coreea de Nord", a declarat joi Trump, la Fox News.

Acesta a adaugat insa ca presedintele chinez Xi Jinping a fost "mai degraba formidabil" in ceea ce priveste Coreea de Nord si ca Beijingul "ne ajuta".

China a aplicat sanctiunile internationale inasprite decise de ONU si relatiile par sa se incalzeasca intre presedintii chinez si american.

In iulie, Coreea de Nord a lansat doua rachete balistice intercontinentale care, teoretic, pot atinge teritoriul continental al SUA. Alte doua rachete au survolat ulterior nordul Japoniei iar Phenianul a efectuat in septembrie al saselea sau test nuclear, de departe cel mai puternic pana in prezent.

Trump agita spectrul unei actiuni japoneze impotriva Coreii de Nord in momentul in care premierul japonez Shinzo Abe doreste sa amendeze Constitutia pacifista a arhipelagului, dictata in 1947 de SUA dupa capitularea Japoniei, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.