Bulgaria si Rusia au semnat contracte energetice de 10 miliarde de euro, prin care Sofia isi va consolida pozitia de centru energetic regional. Incheierea contractelor are loc in cadrul vizitei presedintelui Vladimir Putin la Sofia, ultima sa deplasare in strainatate in calitate de sef al statului. Bulgaria a fost de acord sa semneze acordul privind South Stream, depasirea divergentelor fiind anuntata de premierul Serghei Stanisev. Cele doua tari vor detine cate 50% din actiunile companiei-constructoare a gazoductului.

Rusia si Bulgaria vor detine cate 50% din actiunile companiei-constructoare a gazoductului South Stream, a anuntat, vineri dimineata, dupa o sedinta extraordinara a guvernului bulgar, premierul Serghei Stanisev. "Interesele bulgare sunt reflectate in totalitate in proiect, pentru ca aceasta companie care va fi construi si manageria conducta pe teritoriul Bulgariei, se creaza printr-o participatiune egala, de 50%, a fiecarei dintre parti", a spus el

Prim vicepremierul rus, Dmitri Medvedev s-a declarat, la randul lui, multumit de compromisul la care s-a ajuns in cadrul negocierilor. "Este foarte important faptul ca partile au manifestat disponibilitate pentru compromis si ca proiectul reflecta balanta de inerese si permite smulgerea din loc a acestei teme", a subliniat Medvedev.

Acordul va permite constituirea companiei ruso-bulgaro-elene, care va construi si va exploata conducta Burgas-Alexandropoulis, ce va transporta petrol rusesc la Marea Egee.

In timpul vizitei presedintelui Putin urma sa fie semnat si acordul pentru reluarea constructiei celei de-a doua centrale nucleare bulgare cu o putere de 2.000 de megawati situata la Belene, in nordul tarii. Lucrarile vor fi realizate de societatea rusa “Atomstroyexport” impreuna cu companiile “Areva” din Franta şi “Siemens” din Germania care ar urma sa furnizeze echipamentele de securitate si sistemele de control. Primul reactor ar urma sa fie functional in 2013, iar cel de-al doilea un an mai tarziu.

Negocieri intense

Pana vineri dimineata s-au desfasurat negocieri intense pentru obtinerea participarii Bulgariei la unul dintre cele mai mari proiecte energetice ale Rusiei - Magistrala de Sud (South Stream), concurentul direct al proiectului Nabucco de care este interesata Romania. Magistrala de Sud ar urma sa aduca gaze rusesti printr-o conducta subacvatica, prin Marea Neagra, in Bulgaria si mai departe, prin doua ramificatii, in Grecia si Serbia. Compania Gazprom discuta cu partea bulgara despre taxele de tranzit si despre proprietatea asupra conductei, teme asupra caroara nu s-au inteles pana acum.

Scad sansele proiectului Nabucco

Miza este de altfel si mai mare pentru ca Gazprom vrea sa preia 51% din actiunile Companiei sarbe de petrol si gaze - NIS, contract pentru care guvernul de la Belgrad ar urma sa-si dea acordul in zilele urmatoare. Serbia va fi astfel conectata la South Stream si va deveni un punct cheie al retelei de distributie de gaze naturale a Gazprom in sud-estul Europei.

Realizarea magistralei South Stream scade considerabil sansele proiectului Nabucco, cel putin in urmatorii ani, sunt de parere analistii.

Acorduri in domeniul nuclear si al constructiilor

Numarul blocurilor energetice de la centrala atomica Belene, in curs de constructie in Bulgaria, ar putea creste de la doua la patru, a anuntat vineri directorul general al companiei ruse Rosatom, Serghei Kirienko. Totodata, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat dupa intalnirea cu presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, ca Rusia este gata a acorde Bulgariei un credit de 3,8 miliarde de euro pentru constructia centralei atomice de la Belene.

"In opinia noastra, ar fi absurd sa ne limitam doar la doua blocuri. Asta va fi o prima etapa, ducerea ei la bun sfarsit permitand construirea unui al treilea bloc, al patrulea", a aratat Serghei Kirienko la o conferinta de presa la Sofia.

Tot vineri a fost semnat, la Sofia, un alt acord in domeniul nuclear. In luna iunie 2008, Rusia va prelua uranul inalt imbogatit de la institutul pentru fizica atomica din Sofia si va ajuta la reprofilarea institutului pe uran slab imbogatit, a anutat directorul Rosatom, Serghei Kirienko. Potrivit afirmatiilor sale, uraniul putenic imbogatit are un singur dezavantaj - din el pot fi fabricate arme nucleare.

In ceea ce priveste colaborarea din sectorul constructiilor, presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, s-a aratat incantat de sansa care le-a fost acordata constructurilor bulgari de a contrui obiective olimpice la Soci si asteapta in saptamanile urmatoare achitarea de catre Rusia a "neinsemnatei" datorii pe care Moscova o mai are de restituit Sofiei. La conferinta de presa dupa convorbirile cu Putin, el a precizat ca problema acestei datorii va fi rezolvata in foarte scurt timp.