Hackerii care au perturbat alegerile prezidentiale americane in 2016 aveau ambitii care depaseau cu mult campania democratei Hillary Clinton, vizand e-mailuri ale unor ofiteri ucraineni, reprezentanti ai opozitiei ruse, contractori americani in domeniul apararii si alte mii de tinte de interes pentru Kremlin, potrivit unei liste de tinte digitale care nu a mai fost publicata, obtinuta de Associated Press.

Aceasta lista reprezinta cea mai detaliata proba juridica de pana acum a legaturii stranse dintre hackeri si Guvernul rus, dezvaluind o operatiune desfasurata timp de mai multi ani si care a incercat sa patrunda in "inbox"-urile a 4.700 de utilizatori de Gmail din intreaga lume - de la reprezentantul Papei la Kiev si pana la membrele trupei punk Pussy Riot de la Moscova, scrie AP, citat de News.ro.

"Este o lista de dorinte, cu cei pe care ai vrea sa-i vizezi pentru a promova interesele ruse", declara Keir Giles, directorul Conflict Studies Research Center din Cambridge, in Anglia, unul dintre cei cinci experti externi care au revizuit concluziile AP.

Datele reprezinta "o lista principala de persoane pe care Rusia ar vrea sa le spioneze, sa le faca de rau, sa le discrediteze sau sa le faca sa taca".

Concluziile AP se intemeiaza pe o baza de date de 19.000 de linkuri "malitioase" colectate de Secureworks, o firma de securitate cibernetica, si interviuri cu peste 100 de tinte ale hackerilor.

The Associated Press prezinta principalele nume de pe lista tintelor hackerilor:

JOHN KERRY

Secretarul de Stat al presedintelui Barack Obama, candidatul democrat la presedintie in 2004, fost senator din Massachusetts.

Kerry a fost vizat de cel putin cinci e-mailuri de tip phishing din iunie in decembrie 2015, pe cand era secretar de Stat.

COLIN POWELL

Secretar de Stat al presedintelui George W. Bush, consilier pe probleme de securitate nationala al presedintelui Ronald Reagan, fost comandant al Statului Major Interarme.

Dezvaluirea e-mailurilor sale a tinut prima pagina, dupa ce au fost publicate de DCLeaks in septembrie 2016.

Powell a fost vizat de un e-mail de tip phishing in iunie 2015.

WESLEY CLARK

Comandant sef al Comandamentului European al Statelor Unite, candidat la investitura democrata in alegerile prezidentiale in 2003.

Adresa sa de Gmail a fost tinta a 12 e-mailuri de tip phishing din aprilie in decembrie 2015.

PETRO POROSENKO

Presedintele Ucrainei, om de afaceri, a apropiat tara de Occident, presedinte in timpul unui razboi impotriva separatistilor prorusi care a inceput in 2014.

Vizat in mod repetat de Fancy Bear din aprilie pana in septembrie 2015.

MIHAIL HODORKOVSKI

Fost magnat rus al petrolului, odinioara unul dintre cei mai bogati oameni din tara, incarcerat in 2003, potrivit unor observatori in urma unor acuzatii motivate politic de frauda si evaziune fiscala, gratiat in 2013 si plecat din tara, in prezent rezident in Elvetia si un promotor al reformelor democratice in Rusia.

Hodorkovski a fost vizat de 13 atacuri informatice din martie in decembrie 2015.

MARIA "MASA" ALEHINA

Activista politica rusa, membra a trupei de punk rock contestare Pussy Riot, condamnata in 2012 pentru huliganism si eliberata din inchisoare in 2013.

Adresa ei pe Gmail a fost vizata de trei atacuri de tip phishing din martie in aprilie 2015.