Procurorul general al Spaniei a cerut, joi, magistratilor instantei supreme sa emita un mandat european de arestare pe numele liderului separatist catalan destituit Carles Puigdemont, dupa ce acesta nu a comparut in fata instantei la o audiere programata in cursul diminetii, anunta Reuters.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Avocatul lui Puigdemont din Belgia, unde acesta din urma a plecat impreuna cu alti patru membri ai cabinetului sau destituit, a afirmat ca climatul din Spania "nu era bun", iar clientul sau a vrut sa mentina o oarecare distanta, dar ca va coopera cu instantele.

UPDATE 18.30: Opt membri ai guvernului catalan destituit au fost plasati in arest preventiv

Un judecator spaniol a ordonat joi plasarea in arest preventiv a opt membri din guvernul catalan destituit, dupa ce acestia au comparut in fata instantei intr-o ancheta pentru rebeliune si incitarea oamenilor la rebeliune, anunta AFP.

Printre acesti opt responsabili independentisti figureaza si Oriol Junqueras, numarul doi dupa presedintele demis al executivului catalan Carles Puigdemont, care a plecat in Belgia si refuza sa raspunda convocarilor justitiei.

Un al noualea fost ministru catalan, care a demisionat inainte de proclamarea unilaterala a independentei de catre Catalonia pe 27 octombrie, va fi de asemenea incarcerat, insa va fi eliberat dupa plata unei cautiuni de 50.000 de euro.

UPDATE 18.40: Un judecator spaniol a ordonat arestarea lui Carles Puigdemont (presa)

Un judecator spaniol a admis emiterea unui mandat european de arestare pe numele liderului catalan destituit Carles Puigdemont si in cazul altor patru fosti ministri ai guvernului sau, dupa ce astia nu au comparut in fata instantei, anunta ziarul spaniol La Vanguardia, potrivit Reuters.

Curtea constitutionala spaniola a suspendat marti declaratia de independenta Cataloniei, in urma unui recurs al guvernului central, a anuntat AFP.

Parlamentul catalan a fost dizolvat in mod oficial luni, iar presedinta institutiei Carme Forcadell va conduce o comisie parlamentara de tranzitie pana la alegerile regionale de la 21 decembrie.