Separatistii, in pericol sa piarda majoritatea in viitorul Parlament catalan
Partidele separatiste ar pierde majoritatea din Parlament, pe care au obţinut-o în 2015 dacă alegerile din Catalonia din 21 decembrie ar avea loc astăzi, arată un sondaj al Sigma Dos pentru "El Mundo" dat publicităţii ieri. Partidele separatiste ERC, PDeCAT și CUP ar obţine 65 de deputaţi, cu șapte mai puțini decât au în prezent, pentru majoritate fiind necesari 68.
PDeCAT, formaţiunea lui Carles Puigdemont, care ar obţine doar 9,8%, iar CUP, a treia forță de separatistă din Parlament, ale cărei intenții de vot indică 6,3%, ar împiedica reeditarea majorității.
Deși aceste rezultate indică actuala direcţie de vot a catalanilor, există numeroase întrebări la care ar trebui să se răspundă despre modul în care va arăta buletinul de vot pe 21 decembrie. Vor participa partidele separatiste, având în vedere faptul că susţin declarația de independență și că nu recunosc aplicarea articolului 155? Dacă da, se vor prezenta ca un front comun?
Partidul CUP, cea mai radicală dintre forțele separatiste, a lăsat lucrurile în suspensie. "Nu excludem faptul să ne prezentăm pe 21 decembrie, pentru că nu excludem nimic, militanții trebuie să decidă. Dar nu ne subscriem nici o măsură din articolul 155, acceptăm doar mandatul din 1 octombrie", a declarat purtătoarea de cuvânt a partidului, Núria Gibert.
Protagonistul ar putea fi partidul Catalunya în Comú. În 2015, sub denumirea de Catalunya Sí que es Pot, a obţinut 11 deputați, iar acum ar putea ajunge la 13, ceea ce ar oferi o majoritate oricărei părți - în ultimele luni au cerut un referendum legal de autodeterminare, dar se pronunţă împotriva declarației de independență unilaterală.


in Catalonia e 50-50% iar restul Spaniei e contra independentei.
Politia Catalana a respectat ordinele de la centru.
Deci cine sa se bata cu cine?
Iar spaniolii sunt pasnici oricum. Iar daca mai primesc si vreo 15 ani puscarie liderii de acum cred ca le taie cheful altora sa mai incerce multi ani.
Si ... atunci s-a lasat cu macel, fiindca era vorba de care pe care..
Acum e vorba de bani si de confort ... deja a costat prea mult tot deranjul.
Chiar daca iese invingatoare partida secesionista, printr-o solutie violenta, nu-si mai recupereaza cheltuielile in veci
PS. Faptul ca Spania a mai trecut acum cateva zeci de ani printr-un razboi civil, nu inseamna ca automat spaniolii au exercitiul confruntarii la indemana.
PS. Desi sentimental sunt alaturi de catalani (in fond sunt un popor cum scrie la definitie, care traieste grupat pe un teritoriu istoric bine determinat, care are o limba proprie,nu cum e limba moldoveneasca in raport de lb romana, care are, cultura si traditii proprii, totusi rational nu mi-as dori ca secesionistii sa castige alegerile- ACUM- pt ca guvernul lui Rajoy a dovedit ca nu stie sa administreze o astfel de criza iar lucrurile ar putea degenera (nu intr-un razboi civil) dar suficient cat sa arunce Spania in haos !
PPS. Si-apoi anul viitor as vrea sa vizitez chiar Catalonia... !! ;)
S-a trezit “majoritatea silentioasa”, care se pare ca in Catalonia, spre deosebite de Romania, chiar exista.
Dupa parerea mea lucrul acesta va depinde foarte mult de ceea ce va pati Pui de munte. Daca unionistii vor avea sentimentul ca Guvernul central nu aplica legea ci doar se razbuna pe ins, s-ar putea sa nu se grabeasca sa ias din case pe 21 decembrie.
PS. Pe de alta parte daca, (mai putin probabil) Pui de munte, isi prelungeste sederea in Belgia si face si oaresce demersuri administrativ-juridice privind propria-i persoana, s-ar putea ca lucrul acesta sa dauneze secesionistilor care vor pierde un martir si vor ramane pe cap cu un las !