Directorul general al politiei catalane, Pere Soler i Campins, a fost destituit de Guvernul spaniol, aceasta decizie facand parte din masurile venite dupa hotararea de punere in aplicare a articolului 155 al Constitutiei Spaniei, relateaza agentia EFE, citata de La Vanguardia, potrivit News.ro.

Pere Soler i Campins le-a adresat o scrisoare de despartire celor din politia catalana. "Vreau ca la despartire sa va spun ce v-am spus si cand am venit, ca voi fi mereu un aparator al vostru si la ordinele voastre", a notat fostul sef al Mossos d'Esquadra.

Potrivit La Razon, Guvernul spaniol va controla in Catalonia peste 33.000 de agenti care fac parte din Politia Nationala, Garda Civila si Mossos D¬ Esquadra.

Okdiario.com noteaza ca sute de angajati ai politiei catalane au semnat o declaratie adresata ministrului spaniol de Interne, prin care isi arata respectul fata de Constitutie si se angajeaza sa mentina legalitatea in Catalonia.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, cu 70 de voturi la zece si doua abtineri, o motiune prin care infiinteaza Republica catalana.

Dupa adoptarea motiunii de catre parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan si a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.