Uniunea Europeana "nu are nevoie de alte fisuri, de alte fracturi", a reactionat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa ce parlamentul Cataloniei a declarat independenta regiunii fata de Spania, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu trebuie sa ne amestecam in aceasta dezbatere hispano-spaniola, dar nu as dori ca maine Uniunea Europeana sa fie compusa din 95 de state membre", le-a declarat jurnalistilor Jean-Claude Juncker, aflat in vizita in Guyana Franceza, alaturi de presedintele francez Emmanuel Macron.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezolutie care declara ca regiunea devine un "stat independenta sub forma unei republici", inainte de a intona imnul partizanilor independentei, in absenta celei mai mari parti a deputatilor de opozitie, scrie AFP. Zeci de mii de catalani aflati pe strazile Barcelonei au izbucnit in urale. La scurt timp, Senatul spaniol a votat ca Madridul sa preia controlul direct al regiunii din nord-estul tarii. Apoi, in cursul serii, premierul Mariano Rajoy a anuntat destituirea presedintelui catalan Carles Puigdemont si a guvernului sau, dizolvarea parlamentului regional si convocarea de alegeri anticipate pe 21 decembrie.