Miliardarul Andrej Babis, a carui miscare populista ANO (Miscarea Cetatenilor Nemultumiti) a castigat alegerile legislative din Republica Ceha sambata trecuta, a anuntat vineri ca va forma un guvern minoritar alcatuit din tehnicieni din afara partidelor, informeaza AFP.

El a primit un refuz din partea tuturor partenerilor potentiali in vederea formarii unei coalitii.

In urma unei campanii axate pe lupta impotriva coruptiei si pe opozitia fata de primirea de migranti, ANO a obtinut 78 de din totalul celor 200 de locuri din Camera Inferioara, fiind urmat de ODS (dreapta traditionala eurosceptica), de Partidul Piratilor (antisistem), SPD (extrema dreapta) si alte cinci formatiuni, scrie Agerpres.

Insa aproape toti liderii politici au refuzat, in timpul discutiilor angajate de Babis, sa formeze o coalitie cu ANO.

"Vom incerca (sa formam) un guvern minoritar, pentru ca am fost respinsi peste tot", a spus liderul ANO pentru site-ul web al cotidianului DNES, ce apartine Agrofert, conglomeratul sau de societati din domenii incepand cu industria chimica si pana la mass-media, trecand prin industria alimentara.

El a precizat ca guvernul sau va fi format din tehnicieni ce nu vor fi membri ai niciunui partid.

"Vom prezenta o politica ce va raspunde partial celor a tuturor partidelor", a adaugat omul de afaceri de 63 de ani, calificat drept "Trump al Cehiei" si care este clasat ca al doilea cel mai bogat om din Republica Ceha, tara membra a UE cu 10,6 milioane de locuitori.

Babis va fi insarcinat oficial de presedintele Milos Zeman martea viitoare sa formeze guvernul si va fi apoi numit premier.

Singurul om politic ce a declarat ca vrea sa se alieze cu Babis s-a dovedit a fi Tomio Okamura, liderul partidului de extrema dreapta SPD, anti-migranti si anti-UE, insa liderul ANO a exclus aceasta solutie.

Un asemenea parteneriat ar fi "fatal" pentru Babis, a declarat pentru AFP analistul politic independent Jiri Pehe. In opinia sa, un cabinet de ministri format din experti, posibil apropiati de alte partide, s-ar bucura de o legitimitate mai mare decat un guvern format doar din membri ai ANO.