O decizie a unui tribunal portughez care afirma ca violenta fizica folosita de un barbat fata de sotia sa, care il inselase, este "de inteles", argumentand ca Biblia spune ca femeia adultera trebuie pedepsita cu pedeapsa cu moartea, a starnit indignare in Portugalia, unde Consiliul Superior al Magistraturii a deschis o ancheta, scrie AFP.

Intr-o prima etapa, CSM a exclus o interventie, invocand independenta tribunalelor, dar scandalul declansat a condus in cele din urma la deschiderea unei anchete.

Potrivit presei locale, femeia avusese o aventura cu un barbat, dar a decis sa ii puna capat. Amantul i-a spus atunci despre aventura sotului, care a decis sa divorteze. Ulterior, cei doi i-au trimis femeii mai multe mesaje de amenintare. Ulterior, fostul amant a rapit-o si, in timp ce o tinea, ex-sotul a lovit-o cu o bata in care erau infipte tinte metalice. Ranile provocate nu i-au pus viata in pericol.

Judecatorii unui tribunal din Porto (nord), al doilea oras al tarii, au acordat insa circumstante atenuante fostului sot, condamnandu-l la 15 luni de inchisoare cu suspendare si la o amenda de 1.750 euro, in conditiile in care procurorii cereau trei ani si jumatate de inchisoare, cu executare. Si fostul amant a primit o pedeapsa usoara.

"Aduleterul comis de o femeie este o conduita pe care societatea o condamna si o condamna puternic", se arata in decizia tribunalului, care afirma ca "intelege violenta barbatului, victima acestei tradari", care a fost "umilit de sotia sa".

"In Biblie putem citi ca femeia adultera trebuie pedepsita cu moartea", arata acest text, care vorbeste si despre lapidarea femeilor infidele in anumite societati si de o lege portugheza din 1876 care prevede pedepse usoare pentru un barbat care isi ucide sotia care l-a inselat.

Decizia, publicata luni, a starnit puternice reactii in Portugalia.

O petitie lansata pe retelele sociale pentru a protesta impotriva deciziei a strans deja 15.000 de semnaturi, iar un apel la proteste publice este prevazut vineri.