După fondarea tarii de către Mao Zedong și deschiderea economică din mandatul lui Deng Xiaoping, presedintele Xi Jinping vrea să afirme China ca putere mondială, scrie ziarul portughez Diario de Noticias, intr-o analiza despre congresul Partidului Comunist Chinez, preluata de Rador.

Analiza integrala publicata de Diario de Noticias:

Întrebat dacă au vreo obiecție privind includerea în Constituția Partidului Comunist Chinez (PCC) a "Gândirii lui Xi Jinping asupra Socialismului cu Caracteristici Chinezești pentru o Nouă Eră", cei două mii de delegați reuniţi în Congres în Sala Mare a Poporului de la Beijing au strigat: "Nici una!" Președintele chinez îl egalează pe Mao Zedong, singurul alt lider a cărui ideologie a fost încorporat în legea fundamentală a partidului, cu titulatura de Gândire.

"Acest lucru îi va conferi lui Xi o autoritate extraordinară [...] El va avea un statut similar cu cel al Marelui Timonier, pe care l-a avut Mao", a declarat pentru AFP Willy Lam, politolog la Universitatea Chineză din Hong Kong. Acest universitar consideră că "este posibil ca [Xi] să fie ca [Mao]: lider pe viață sau atâta timp cât va fi sănătos".

De la Mao, fondatorul Chinei comuniste - a condus țara din 1949, când a câștigat războiul civil împotriva naționaliștilor lui Chiang Kai-shek, până la moartea sa, în 1976 - nici un alt lider chinez nu şi-a văzut contribuția teoretică la ideologia țării celebrată încă fiind în viață. Deng Xiaoping, părintele deschiderii economice chineze, şi-a văzut "teoria" intrând în constituția PCC, dar abia după moartea sa, în 1997. Jiang Zemin și Hu Jintao, liderii care l-au precedat pe Xi Jinping, au văzut doar câteva elemente ale gândirii lor incluse și numai după ce au părăsit funcţiile.

Aflat la putere din 2012, Xi Jinping nu numai că-şi vede astfel capacitatea de conducere consolidată, dar începând din acest moment orice atac împotriva președintelui va fi privit ca un atac împotriva regimului comunist însuși.

Dar în ce constă "Gândirea lui Xi"? El însuși a definit-o în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres al partidului drept "marea renaștere a națiunii". A doua economie mondială în urma SUA - prima, dacă este să face calculele la paritatea puterii de cumpărare -, China și cele 1.400 de milioane de locuitori ai săi, după ani cu rate de creștere de peste 10%, pune acum accentul pe consolidarea poziţiei sale de putere mondială. Xi dorește să facă din China "o mare țară socialistă prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural, armonioasă și frumoasă până la jumătatea secolului".

"În primul rând, era în care China sublinia creşterea mai presus de orice a ajuns la final. China a intrat într-o eră de creştere mai inteligentă şi echolibrată. În al doilea rând, China va juca un rol mai important pe scena mondială", a declarat Kenneth Jarrett, președintele Camerei de Comerț Americane de la Shanghai pentru Xinhua, agenția oficială [de ştiri] a guvernului chinez.

În acest scop, Xi promite să construiască o armată "de primă mână la nivel mondial" până în 2050, să îmbunătățească protecția socială și medicală, statul "socialist" de drept și să pună accentul pe "coexistența armonioasă între om și natură". Toate sub egida PCC. Lupta împotriva corupției etrebuie să continue, peste un milion de militanți fiind îndepărtaţi în ultimii cinci ani. În ceea ce mulţi critici descriu drept o epurare internă pentru îndepărtarea posibililor rivali politici.

Născut la Beijing în urmă cu 64 de ani, Xi este fiul unui revoluționar veteran care a luptat alături de Mao, dar a sfârşit prin a fi epurat și arestat înainte de Revoluția Culturală, obligându-l pe adolescentul Xi să treacă prin reeducarea din lagărele de muncă din îndepărtatul sat Liangjiahe. Departe de a se înstrăina de partid, Xi a făcut totul pentru a deveni un militant, urcând în ierarhie până în vârf. Absolvent de inginerie chimică, căsătorit cu cântăreața Peng Liyuan și tatăl unei fiice care a studiat la Harvard, președintele chinez face obiectul unui cult al personalităţii care alimentează comparațiile cu Mao. Foarte popular, el chiar servește drept sursă de inspirație pentru melodii precum "Tata Xi O Iubeşte pe Mama Peng".

Văzându-şi Gândirea înscrisă în Constituția PCC, Xi pare să anuleze îndoielile legate de succesiunea sa, lăsând să plutească în aer ipoteza de a rămâne la conducere mai mult decât cele două mandate pe care le-au respectat succesorii lui Mao. Astăzi vor fi cunoscute numele care vor face parte din noul Birou Politic al Comitetului Central al PCC, cel mai puternic organism al partidului. Dar ieri, s-a aflat deja că Wang Qishan, în vârstă de 69 de ani, răspunzător de campania anticorupție, a fost îndepărtat, respectându-se o regulă nescrisă care dictează îndepărtarea liderilor chinezi la vârsta de 68 de ani.