Un grup de oameni de stiinta din Turcia, SUA si Japonia au elaborat proiectul “Istanbul-2”, calculat sa gazduiasca aproximativ patru milioane de oameni. Costul proiectului a fost estimat la 150 miliarde de dolari, dar nu se stie inca unde se va afla “orasul satelit” pe malurile Bosforului.

Planul este rezultatul avertismetelor seismologilor, care au prezis pentru urmatorii 30 de ani un cutremur cu magitudine de peste 7,5 grade pe scara Richter in regiunea Marii Marmara, unde se afla Istanbulul cu cele 15 milioane de locuitori ai sai. La o asemenea intensitiate a miscarii telurice, vor fi distruse 200.000 de case si vor muri peste 60.000 de persoane, scrie cotidianul Vatan.

“Al doilea, sau noul Istanbul va fi amplasat pe malul marii, la fel ca si actualul. Cu siguranta va fi la mare”, a comentat postul de televiziune CNN-Turk. Potrivit acestuia, in noul oras vor fi construite cladiri supermoderne si rezistente din punct de vedere seismic, dar cu respectarea stricta a arhitecturii turce.

Istanbul-2 va avea patru raioane: un centru financiar, un centru de distractii, o zona comerciala si un asa numit “dormitor”, unde vor fi amplasate hotelurile si blocurile de locuinte.