Diplomatia americana s-a declarat vineri "ingrijorata" de violentele din nordul Irakului si a cerut armatei irakiene sa isi limiteze miscarile in apropiere de Kirkuk, o zona revendicata de Bagdad, dar si de kurzi, relateaza AFP.

"In scopul de a evita orice neintelegere si noi confruntari, cerem guvernului central sa calmeze situatia, limitand miscarile fortelor armate federale in zonele disputate" si sa intreprinda numai actiuni "care au fost coordonate cu guvernul regional al Kurdistanului", a afirmat purtatoarea de cuvant al Departamentului de Stat, Heather Nauert, intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

"Suntem linistiti de instructiunile premierului (Haider al-Abadi) date fortelor federale sa ii protejeze pe cetatenii kurzi irakieni si sa nu provoace conflict", a adaugat ea.

Fortele irakiene au cucerit vineri, dupa lupte intense, ultimele zone pe care combatantii kurzi le detineau in provincia Kirkuk.

Comandamentul comun al operatiunilor, care grupeaza toate fortele irakiene, a anuntat "preluarea controlului asupra Altun Kupri", un ansamblu de 36 de localitati intinse pe o suprafata de 530 de kilometri patrati si locuite de o populatie mixta de 56.000 de kurzi si turkmeni.

Aceasta zona agricola este strategica, deoarece se afla situata la egala distanta de orasele Kirkuk si Erbil, la limita dintre cele doua provincii. Prima este plasata potrivit Constitutiei irakiene sub autoritatea Bagdadului, iar cea de-a doua este sediul autoritatilor Kurdistanului irakian care din 1991 beneficiaza de autonomie.

"Reafirmarea autoritatii federale asupra zonelor disputate nu schimba in niciun fel statutul lor", a tinut sa precizeze purtatoarea de cuvant.

"Ele raman disputate pana cand statutul lor va fi rezolvat in acord cu Constitutia irakiana", a adaugat Heather Nauert, citata de AFP.