Summitul liderilor europeni de joi si vineri, la Bruxelles, nu va avea loc asa cum s-a prevazut in noul sediu al Consiliului Uniunii Europene, din cauza unui nou incident, miercuri, care a provocat emanatii toxice, anunta insitutia intr-un comunicat oficial, potrivit News.ro.

Consiliul European, BruxellesFoto: Hotnews

Reuniunea a fost mutata "din precautie" in fostul sediu al Consiliului, situat la aproximativ 100 de metri de noua cladire "Europa", anunta in acest comunicat Consiliul UE, care reprezinta cele 28 de state membre.

Aceasta cladire a fost afectata miercuri - a doua oara in mai putin de o saptamana - de emanatii toxice, la bucatarie, care au intoxicat usor mai multi salariati.

"Nu exista temeri de securitate, insa oricare ar fi pagubele pe care le sufera reputatia noastra, ne-am gandit ca este mai bine sa mutam (summitul) spre binele tuturor", a declarat o sursa europeana cerand protectia anonimatului.

"Nu avem contraindicatii, pentru ca nu am primit rezultatul final al anchetelor", a insistat sursa citata.

"Europa", o cladire futurista a carei construire a costat aproximativ 320 de milioane de euro, a fost inaugurata in decembrie 2016, dupa o serie de intarzieri. Primele reuniuni ministeriale ale UE au avut loc in ea in ianuarie.

Ea a fost evacuata in mod preventiv miercuri dimineata, dupa ce mai multe persoane, care prezentau "simprome usoare", au fost transportate la spital deoarece "s-au simtit rau" in urma unui nou "incident tehnic" la bucatarie care a provocat "aburi nocivi".

In total 20 de persoane care lucreaza la etajul bucatariei au fost deja usor intoxicate vineri de emanatii provocate de o reactie chimica intre doua produse de curatare industriala. "Europa" a fost evacuata, atunci, prima oara.

Cladirea, in care sunt gazduite de obicei reuniunile ministeriale si ale liderilor celor 28 de state membre UE, se afla pe rue de la Loi, in centrul cartierului european, la Bruxelles, in fata sediului Comsiiei Europene (CE).