3 oameni - o femeie si doi barbati - au murit luni loviti de copaci smulsi de vantul puternic dupa ce uraganul Ophelia, format in Oceanul Atlantic, a lovit coasta vestica a Irlandei, scolile au fost inchise, peste 360.000 de locuinte si sedii de firme au ramas fara energie electrica, iar aproximativ 170 de zboruri au fost anulate, relateaza Reuters.

Uraganul OpheliaFoto: Captura Youtube.com

Meteorologii irlandezi au emis o alerta de cod rosu de vant puternic incepand de luni dimineata care este valabila pana marti dimineata, la ora 3:00, pentru regiunile Wexford, Mayo, Galway, Kerry, Clare, Limerick, Cork si Waterford. In restul tarii este, de asemenea, cod portocaliu de vant puternic.

Meterologii au avertizat ca uraganul poate aduce rafale de vant cuprinse intre 130 si 180 de kilometri la ora.

Uraganul Ophelia loveste Irlanda la 30 de ani dupa "Marea furtuna" din 1987, soldata cu 18 morti. Ophelia este al 10-lea uragan format in Atlantic de la inceputul anului.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a emis duminica seara o atentionare de calatorie pentru Irlanda, care vizeaza conditii meteorologice severe din cauza uraganului Ophelia.

"Conditiile meteorologice prognozate atentioneaza cu privire la cresterea in intensitate a uraganului Ofelia (3 din 5 pe scara intensitatii) si trecerea acestuia la stadiul unei furtuni post-tropicale. Furtuna se va manifesta prin vant intens ce va depasi 80 km/h, iar pe alocuri, in special pe coasta de Vest, rafalele pot atinge peste 130 km/h. Sunt asteptate valuri puternice, posibile inundatii, intreruperi in furnizarea energiei electrice si pagube materiale, precum si perturbari ale circulatiei rutiere, feroviare, aeriene si navale si ale serviciului de telefonie mobila", se arata in comunicatul MAE.

"Grupul de Coordonare pentru Situatii de Urgenta irlandez estimeaza ca aceasta va fi cea mai puternica furtuna care va lovi Irlanda, intr-o statistica pe ultimii 50 de ani", se mai precizeaza in comunicat.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei in Irlanda: +35316681150; +35316674318; +35316674325, iar apelurile vor fi redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Dublin: +353864684351.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://dublin.mae.ro, www.mae.ro, site-ul Serviciului National de Meteorologie irlandez http://www.met.ie/nationalwarnings/default.asp si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in App Store si Google Play), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.