Imigrantii clandestini care comit infractiuni in Franta vor fi expulzati sistematic, a anuntat duminica seara presedintele francez Emmanuel Macron, in primul sau interviu televizat, scrie AFP.

Brigitte Macron si Emmanual MacronFoto: Captura YouTube

Diplomatie, economie, social: la cinci luni dupa alegeri, Macron, care se confrunta cu o scadere brutala a popularitatii sale, a incercat sa isi explice planurile intr-un interviu pentru TF1 si LCI.

Acesta a revenit asupra polemicii declansate de atentantul de la Marsilia, din 1 octombrie, soldat cu moartea a doua tinere femei. Autorul, Hamed Hanachi, un tunisian de 29 de ani, fusese arestat cu doua zile mai devreme si eliberat, in conditiile in care existau toate circumstantele pentru expulzarea sa.

O situatie pe care presedintele nu o vrea repetata, fara a schimba legea. "Vom lua masuri mai dure (...). Toti cei si cele care, fiind straini fara acte in regula, si care comit in delict indiferent de natura acestuia vor fi expulzati", a spus Macron.

"S-a instalat un fel de practica prin care cei sau cele care sunt in situatie ilegala pe teritoriul nostru pot fi controlati de mai multe ori, deoarece ne-am obisnuit cu incapacitatea de a-i conduce la granita, nu se mai iau toate masurile care ar trebui luate. Ei bine, acest lucru se va schimba", a avertizat Macron.

"Avem relatii cu tarile de origine care nu sunt satisfacatoare" deoarece acestea "nu accepta sa le fie trimisi cei aflati in situatii ilegale. De mai multe saptamani i-am cerut ministrului sa incheie acorduri bilaterale, este in curs de a le face, si sa fie mult mai exigent din acest punct de vedere".