Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, i-a scandalizat pe colegii sau conservatori (CDU/CSU) cu propunerea sa privind instituirea de catre Germania a unor sarbatori publice musulmane, scrie Agerpres.

Thomas de MaiziereFoto: Agerpres/EPA

In Germania traiesc circa patru milioane de musulmani, dintre care majoritatea au origini turcesti. Multi dintre cei peste un milion de migranti care au venit in Germania din Orientul Mijlociu si din alte parti ale lumii in ultimii peste doi ani sunt musulmani.

Luand cuvantul in cadrul campaniei pentru alegerile din landul Saxonia Inferioara, desfasurate duminica, De Maiziere, membru al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a afirmat ca este deschis ideii ca in unele regiuni din Germania sa existe sarbatori publice musulmane. "In locurile unde sunt multi musulmani, de ce sa nu ne gandim sa instituim o sarbatoare publica musulmana?", a spus el.

Intr-un discurs postat intr-un audioclip pe site-ul local regional wolfsburg.de, De Maiziere a declarat de asemenea ca sarbatorile publice din Germania sunt in general crestine si ca asa ar trebui sa ramana.

Propunerea sa i-a scandalizat pe colegii sai conservatori, care urmeaza sa inceapa saptamana viitoare negocieri pentru formarea unei coalitii tripartite de guvernare cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberalii) si cu Verzii (ecologistii). Blocul conservator a castigat alegerile din septembrie, dar a obtinut cel mai prost rezultat al sau din 1949, deoarece a pierdut din sprijin in favoarea extremei drepte.

Un membru important al CDU, Wolfgang Bosbach, a declarat pentru cotidianul Bild ca in Germania fiecare poate sa participe daca doreste la orice manifestare religioasa, adaugand: "Daca statul ar trebui sa apere de asemenea sarbatorile non-crestine printr-o reglementare in viitor, atunci aceasta este cu totul alta problema".

La randul sau, Alexander Dobrindt, un reprezentant de seama al Uniunii Crestin-Sociale (CSU), ramura bavareza a CDU, a declarat, tot pentru Bild, ca mostenirea crestina a Germaniei nu este negociabila. "Noi nu luam in considerare instituirea unor sarbatori publice musulmane in Germania", a afirmat el.