Senatorul George Weah, legenda a fotbalului african, si vicepresedintele Joseph Boakai se vor confrunta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Liberia, niciun candidat nereusind sa obtina majoritatea absoluta in prima runda a scrutinului, a anuntat Comisia Electorala duminica, potrivit Agerpres.

George WeahFoto: Captura YouTube

Conform Constitutiei, turul secund va fi organizat in a doua zi de marti de dupa anuntarea rezultatului final al primului tur.

Dupa numararea voturilor in peste 95% din sectiile electorale, George Weah se afla pe prima pozitie, cu circa 572.000 de voturi, adica 39%, urmat la o distanta de zece procente de Joseph Boakai, care a primit 427.000 de voturi, insemnand 29,1% din sufragii.

Un total de 20 de candidati au concurat marti in prima runda a scrutinului in urma caruia va fi ales viitorul presedinte liberian, acesta urmand a fi si primul transfer democratic al puterii in Liberia in ultimii peste 70 de ani.

Din 2005, functia a fost detinuta de Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasa presedinte al unui stat african. Pentru activitatea sa in sprijinul drepturilor femeilor, aceasta a fost distinsa, la 10 decembrie 2011, cu Premiul Nobel pentru Pace, alaturi de conationala sa, Leymah Gbowee, si de jurnalista Tawakel Karman, din Yemen. La 16 ianuarie 2012 a fost investita pentru cel de-al doilea sau mandat la conducerea tarii. La 12 septembrie 2013, i s-a acordat Premiul Indira Ghandi de catre presedintele Indiei, Pranab Mukherjee. In 2014, a figurat pe locul 70 in topul celor mai puternice femei din lume, alcatuit de revista Forbes.

George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah (51 ani), care a devenit politician liberian dupa ce timp de 14 ani a fost fotbalist profesionist, a jucat la cluburi mari din Franta, Italia si Anglia (AS Monaco, PSG, AC Milan, Chelsea, Manchester City, Olympique Marseille) si si-a incheiat cariera in 2003 la Al Jazira.

Weah este singurul fotbalist african care a castigat Balonul de Aur si a fost desemnat cel mai bun fotbalist FIFA in 1995.