Partidul Poporului (conservator) din Austria, condus de Sebastian Kurz, actualul ministru de externe al tarii, in varsta de doar 31 de ani, se afla pe primul loc in alegerile parlamentare desfasurate duminica, potrivit rezultatelor partiale publicate de Reuters (cu 31,5% din voturi). Kurz este pe cale, astfel, sa devina noul cancelar al Austriei si cel mai tanar lider de tara din lume. Social-democratii (SPO) au un usor avans (27,1%) fata de Partidul Libertatii (FPO), de extrema-dreapta (25,9%).

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Luni, ora 13:20 Rezultatele alegerilor din Austria se vor definitiva odata cu numaratoarea celor 750.000 de voturi prin corespondenta, care va avea loc luni si joi. Daca totusi Verzii reusesc sa treaca pragul electoral, acest lucru va schimba repartitia mandatelor. Presedintele Verzilor din Germania, Cem Ozdemir, a scris pe Twitter: "Alunecare spre dreapta in Austria. Rezultat dificil pentru Europa. Mare raspundere pentru Kurz". Articolele de presa aparute in diverse ziare europene arata ca alegerile austriece intaresc clivajul european intre Est si Vest. Votul alegatorilor austrieci e considerabil deplasat spre dreapta, atat cea conservatoare, cat si cea nationalista. Sebastian Kurz, prezumtiv viitorul cancelar al Austriei a punctat in campania sa electorala printr-o imagine "anti-Merkel", in sensul in care el, si in calitate de ministru de externe, s-a delimitat de politica acesteia in problema refugiatilor si a contribuit la inchiderea rutei balcanice. "Eu plasez Austria intotdeauna in randul statelor care opteaza pentru siguranta frontierelor", a spus Kurz. "Cu deciziile sale in problema migratiei, Kurz a aratat explicit ca Austria este o cetate in calea unei invazii masive de oameni straini", comenteaza Merkur.de.

UPDATE 20.15: "Politica austriaca o coteste spre dreapta", comenteaza Spiegel.de. Iar in presa austriaca apar declaratiile secretarului general al Partidului Poporului (OVP), Elisabeth Kostinger, care jubileaza pe podiumul de la centrala de partid.

"OVP va discuta acum cu toate partidele", explica ea jurnalistilor. Potrivit Profil.at, Kostinger a mentionat deja "rezultatul istoric" al conservatorilor, care ar fi datorat lui Sebastian Kurz. "El a dat o noua fata partidului", spune secretarul general al OVP.

Ea a mai explicat ca, daca partidul sau va iesi pe primul loc, vor avea loc discutii democratice cu toate partidele parlamentare, va fi analizata fiecare varianta, deoarece momentan nu se face simtita vreo preferinta. Nu este exclus nici ca SPO si FPO sa faca parte din guvernare, caci "exista aici bune relatii si simpatii", a adaugat Kostinger. (Corespondenta de Dani Rockhoff)

UPDATE 19.15: "Astazi se termina cea mai murdara campanie electorala din istoria de dupa razboi a Austriei", scrie Merkur.de.

In Germania, alegerile parlamentare din Austria au fost urmarite cu atentie, deoarece pe multi germani ii intereseaza cine va fi noul cancelar al vecinilor austrieci. Dupa toate probabilitatile, candidatul conservator Sebastian Kurz (31 de ani) va fi noul cancelar.

Sansele unui nou mandat al actualului cancelar social-democrat Christian Kern au fost demolate, in mare parte, de "afacerea Silberstein". Nu doar Kern a suferit, ci si SPO in ansamblul sau, el devenind, prezumtiv, doar a treia forta politica in Parlament.

Se prefigureaza si o rupere a marii coalitii de guvernare SPO-OVP dupa aceste alegeri anticipate, probabilitatea unei coalitii intre conservatori si populistii de dreapta de la FPO fiind foarte mare. Cele doua formatiuni politice, simbolizate prin culorile negru si albastru, au mai fost la guvernarea Austriei in perioada 2000-2005. (Corespondenta de Dani Rockhoff)

UPDATE 18.40 - Exit-poll prezentat si de televiziunea austriaca ORF la ora locala 17.23:

OVP ￯ 30,5% (Partidul Poporului)

FPO ￯ 26,8% (Partidul Libertatii)

SPO ￯ 26,2% (Partidul Social-Democrat)

NEOS ￯ 5,3%

PILZ ￯ 4,3%

Altele ￯ 2,2%

Tanarul conservator si-a propus sa invinga extrema dreapta cu mijloacele ei in acest scrutin, luand o pozitie dura in privinta migrantilor si promitand ca va impiedica o repetare a crizei europene a migrantilor.

Kurz a dus Partidul Poporului (conservatori) pana pe primul loc al sondajelor de opinie dupa ce a ajuns, in mai, la sefia formatiunii. In anul anterior, sondajele erau dominate de Partidul Libertatii (extrema-dreapta).

Social-democratii (SPO) cancelarului Christian Kern sunt in coalitie cu OVP-ul lui Kurz, dar Kurz a cerut renuntarea la aceasta alianta cand a preluat carma partidului sau, ceea ce a dus la aceste alegeri anticipate.

Campania electorala a fost dominata de problema migratiei. Kurz a promis ca va inchide principalele rute ale migrantilor din Europa, in Balcani si la Mediterana. El vrea de asemenea sa plafoneze alocatiile pentru refugiati mult sub nivelul celorlalte plati sociale si sa interzica altor straini sa primeasca astfel de plati pana cand nu locuiesc in tara timp de cel putin cinci ani.

El sustine ca vrea sa schimbe fata politicii austriece, care a fost dominata mai multe decenii de o alianta intre partidul sau si social-democrati. Oponentii spun ca el e doar o fata noua a unui partid vechi care este la putere, in diverse coalitii, de 30 de ani.