Audrey Azoulay, ultimul ministru al Culturii in mandatul fostului presedinte Francois Hollande, a fost aleasa vineri seara director general al UNESCO, la Paris, scrie site-ul culturebox.francetvinfo.fr, preluat de news.ro.

In ultimul tur al alegerilor, Audrey Azoulay a ramas in cursa alaturi de Hamad bin Abdoulaziz Al-Kawari din Qatar.

In timpul unui vot intermediar, care a avut loc in dupa-amiaza zilei de vineri, ea a fost selectionata in fata egiptencei Moushira Khattab cu 31 de voturi contra 25. Azoulay si Khattab au ajuns la egalitate joi seara, cu cate 18 voturi, dupa candidatul Qatarului (22 de voturi), care a dominat cursa inca de la inceputul alegerilor, luni, in pofida rivalitatilor puternice cu mai multe tari arabe, care si-au intrerupt relatiile diplomatice cu Doha.

Audrey Azoulay, in varsta de 45 de ani, a fost ministru al Culturii in guvernul Manuel Valls, in mandatul fostului presedinte Francois Hollande. Ea a lucrat la Centrul National al Cinematografiei (director financiar, apoi numarul doi) si a fost ministru al Culturii. Fiica lui Andre Azoulay, consilier al regelui Marocului, detine o diploma ENA, care formeaza elitele administratiei franceze.

Consiliul executiv format din 58 de state membre desemneaza pe cea/cel care o va succeda pe Irina Bokova din Bulgaria, care isi incheie doua mandate marcate de disensiuni politice si dificultati financiare in organizatie. Ea a votat in fiecare zi incepand de luni.

Washingtonul si Tel Avivul au anuntat inaintea acestor alegeri ca se retrag din UNESCO, acuzand organizatia ca este antiisraeliana. Statele Unite isi pastreaza statutul de observator, a precizat insa Departamentul de Stat. Retragerea va intra in vigoare de la 31 decembrie 2018, conform statutului UNESCO, adauga departamentul. Israelul a anuntat ca se retrage din UNESCO la cateva ore dupa decizia Statelor Unite.

Directoarea generala a UNESCO, Irina Bokova, a declarat ca "regreta profund aceasta pozitie a SUA. Universalitatea este esentiala misiunii UNESCO in vederea construirii pacii si securitatii internationale in fata urii si violentei, prin apararea drepturilor omului si demnitatii umane", a subliniat Bokova, citata intr-un comunicat.