O treime dintre deputatii de la Chisinau semnat initiativa de modificare a art. 13 din Constitutia Republicii Moldova astfel incat limba moldoveneasca, stipulata ca limba de stat, sa fie redenumita in limba romana, scrieRadio Chisinau. Propunerea este initiata de 34 dintre cei 101 deputati.

Republica MoldovaFoto: Wikipedia

Initiativa a fost lansata de fractiunea PLDM si a fost semnata de deputatii liberal-democrati, de fostii lor colegi care in prezent fac parte din grupul popular-european sau au aderat la fractiunea PDM, precum si de parlamentarii liberali.

Liderul PLDM Tudor Deliu a anuntat ca proiectul va fi depus joi, 12 octombrie, la Curtea Constitutionala. Daca institutia va aviza proiectul, Parlamentul va putea sa-l examineze peste sase luni.

Sursa citata aminteste ca la 5 decembrie 2013, Curtea Constitutionala a stabilit ca Declaratia de Independenta in care este mentionata la limba romana, prevaleaza asupra textului Constitutiei care vorbeste despre "limba moldoveneasca" drept limba de stat.

Intr-un briefing de saptamana trecuta, presedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a exclus probabilitatea modificarii art.13 din Constitutie astfel incat sa fie schimbata denumirea limbii de stat din "moldoveneasca" in romana.