Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a semnat joi un ordin executiv privind asigurarile de sanatate, dupa mai multe incercari nereusite ale Partidului Republican de a abroga in Congres programul Obamacare, instituit de predecesorul sau Barack Obama, informeaza DPA, citata de Agerpres.

"Am auzit atata vreme despre dezastrul Obamacare", a declarat Trump la ceremonia de semnare de la Casa Alba la care au participat mai multi congresmeni si oficialitati din sistemul de sanatate. El a promis ca va face in continuare presiuni asupra Congresului SUA in vederea adoptarii unei legislatii alternative. "Incepem acest proces si il incepem intr-un mod foarte pozitiv", a spus presedintele.

Decretul lui Trump ordona departamentelor muncii, trezoreriei si sanatatii sa ia masuri pentru extinderea accesului la planuri de asigurare medicala pe termen scurt si pentru a facilita asocierea firmelor mici din state diferite in vederea achizitionarii de asigurari de grup. Reuters mentioneaza si noua posibilitate de a contracta asigurari care nu acopera ingrijiri medicale vitale, cum ar fi cele pentru gravide si nou-nascuti, pentru medicamentele eliberate pe reteta, pentru afectiuni psihiatrice si tratamentul dependentei de droguri. Ordinul urmareste si extinderea perioadei maxime de trei luni a planurilor de asigurare pe termen scurt, mai ieftine, dar cu acoperire limitata.

Liderii republicani din Senat au renuntat luna trecuta la votarea unei legi de abrogare a Obamacare, dupa ce s-au convins ca nu vor reusi sa stranga destule voturi. Trump a afirmat ca este convins ca anul viitor va exista suficient sprijin pentru o noua incercare.

Asigurarile de sanatate sunt de mult timp o problema importanta in Statele Unite, din punctul de vedere al numarului mare de persoane neasigurate. Programul Obamacare, adoptat in 2010, este considerat cea mai mare realizare a presedintelui Obama si a oferit posibilitati suplimentare de asigurare pentru 20 de milioane de oameni. Pe fondul unor neajunsuri ale sistemului, Donald Trump a promis insa, in campania sa electorala de anul trecut, abrogarea si revizuirea programului. "Costul Obamacare a fost atat de revoltator, incat distruge absolut totul", a reafirmat el joi, cu ocazia semnarii ordinului care constituie primul pas concret in directia respectiva.