Militanti ecologisti au patruns joi in centrala nucleara din Cattenom, in estul Frantei, de unde au lansat focuri de artificii pentru a atrage atentia asupra vulnerabilitatii acestor centrale, o actiune care a starnit ingrijorare in Luxemburgul vecin, scrie AFP.

Focuri de artificii intr-o centrala nuclearaFoto: Captura YouTube

Incursiunea a avut loc in jurul orei locale 05,30, cand circa 15 militanti ai ONG-ului Greenpeace au intrat in perimetrul centralei.

Anvergura reala a operatiunii nu e clara. Greenpeace spune ca a fost foarte aproape de o cladire periculoasa, in timp ce autoritatile exclud aceasta posibilitate.

Operatorul centralei, EDF, a confirmat incursiunea, precizand inca ca a "fost imediat detectata de echipele de securitate si de plutonul de jandarmi care asigurau protectia si care i-a retinut" pe militanti la ora 5.45, potrivit unui comunicat. Respectiv la 8 minute de la patrunderea in centrala.

"Intrusii au ramas tot timpul in exteriorul cladirilor si in afara zonei nucleare", spune EDF.

Greenpeace afirma ca aceasta operatiune arata vulnerabilitatea centralelor nucleare in cazul unui atac terorist, in special vulnerabilitatea piscinelor cu combustibil folosit.

Operatiunea a starnit ingrijorare in Luxemburg.

Ministrul Mediului din ducat, Carole Dieschbourg, a precizat pe Twitter ca isi va interpela omologul francez.

In cursul diminetii, 8 militanti ecologisti erau retinuti de politie.