Moscova acuza joi instalarea unei brigazi blindate americane suplimentare la granitele sale, apreciind ca acest lucru incalca acordurile incheiate intre NATO si Rusia, ceea ce SUA dezmint, scrie AFP.

Tancuri M1A1 AbramsFoto: Agerpres

In Polonia si Tarile Baltice, "trupele celei de-a treia brigazi blindate (americane) ar fi trebuit sa inlocuiasca soldatii brigazii a 2 blindate a fortelor americane, pentru a nu incalca Actul fondator NATO-Rusia, semnat in 1997", afirma ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat.

Dar, in loc sa paraseasca teritoriu, "Brigada a doua blindata a SUA a ajuns discret in Polonia si s-a instalat cu vehiculele sale blindate", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului, Igor Konasenkov.

"Si in acest timp echipamentul militar al brigazii a treia blindate americane a ramas in Polonia si in Tarile Baltice", a adaugat el, afirmand ca acest lucru inseamna ca o brigada suplimentara este "amplasata de facto" in apropiere de granitele rusesti.

Ambasada americana la Varsovia a dezmintit insa instalarea unei noi brigazi, explicand intr-un comunicat ca e vorba de rotatia unitatilor deja amplasate in regiune, in cadrul unui batalion NATO instalat in primavara.

Moscova sustine insa ca aceasta noua instalare vine dupa "isteria" NATO declansata de exercitiile ruso-belaruse "Zapad-2017" (Vest-2017) care au avut loc in perioada 14 - 20 septembrie.

Moscova sustine ca la aceste exercitii au participat circa 12.700 de militari, in timp ce Lituania si Estonia vorbesc despre 100.000 de soldati.

"Toata aceasta isterie a tarilor batlice si a polonezilor despre 'amenintarea rusa' in perioada Zapad-2017 a fost o perdea de fum pentru aceasta operatiune a Pentagonului", considera Konasenkov.