Planeta, cel mai important grup editorial din Spania, a anuntat marti seara, dupa declaratia facuta de presedintele catalan Carles Puidgemont, ca isi va muta sediul din Barcelona in Madrid, scrie News.ro, citand RTVE.

Reprezentantii companiei au transmis in urma cu cateva zile ca un anunt oficial in acest sens urma sa fie facut sambata, inainte de gala de decernare a celui mai mare premiu literar pe care il ofera de 66 de ani.

Totusi, marti seara, dupa ce Puidgemont si-a asumat declararea independentei Cataluniei, dupa care a suspendat efectele ei, grupul editorial a confirmat pentru agentia Efe ca isi va muta sediul social din Barcelona in Madrid.

Un purtator de cuvant al Planeta, al saptelea cel mai important grup editorial din lume, a precizat ca faptul ca presedintele catalan a propus suspendarea efectelor declaratiei nu presupune modificari in opinia companiei, care, initial, luase in calcul si orasul andaluz Sevilia pentru a-si muta sediul. "Decizia este luata si consiliul de administratie nu se va reuni" pentru a o reevalua, a precizat el.

Consiliul grupului Planeta a enumerat printre motivele mutarii "nesiguranta din punct de vedere juridic" si a adaugat are in vedere "interesele actionarilor, angajatilor si ale proiectului de afaceri".

Consiliul de Administratie al companiei de asigurari Catalana Occidente s-a reunit marti si a decis sa isi schimbe sediul social in Madrid, motivand "protejarea intereselor clientilor, angajatilor, mediatorilor si actionarilor" si dorinta de a opera intr-un cadru de normalitate, stabilitate si siguranta juridica si economica.

Mutarea sediului social nu va implica si mutarea angajatilor.

Grupul Catalana Occidente are peste 150 de ani de activitate si este prezent in peste 50 de tari. In primul semestru, rezultatul financiar a fost de 190,2 milioane de euro, cu 9,4% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Grupul editorial si cel de asigurari se alatura, astfel, unui numar mai mare de 30 de companii care si-au mutat sediile din Catalunya. Intre acestea se afla Banca Sabadell si CaixaBank, compania de imobiliare Colonial si grupul de telecomunicatii Cellnex.

Alte firme care au parasit Catalunya sunt Cervezas San Miguel, Aguas de Barcelona (Agbar), Arquia Banca, Eurona, Oryzon Genomics, Proclinc Expert si Service Point Solutions.