Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul Statelor Unite in Turcia, a anuntat marti presedintele Recep Tayyip Erdogan, in contextul in care relatiile intre Ankara si Washington se afla in toiul unor turbulente, relateaza News.ro.

Recep Tayyip ErdoganFoto: kremlin.ru

"Noi nu-l mai consideram drept reprezentantul Statelor Unite in Turcia", a declarat Erdogan, in cadrul unei vizite la Belgrad, adaugand ca ambasadorul american John Bass, mutat la Kabul, nu va mai fi primit de Guvernul turc in cadrul tuneului sau de adio, inainte sa paraseasca Ankara, in zilele urmatoare.

Relatiile intre Turcia si Statele Unite, doua tari partenere in cadrul NATO, se confrunta cu tensiuni puternice dupa inculparea pentru "spionaj", saptamana trecuta, a unui angajat al Consulatului General al Statelor Unite la Istanmbul.

Angajatul respectiv este acuzat de justitia turca ca are legaturi cu predicatorul in exil in Statele Unite Fethullah Gulen, desemnat de Ankara drept organizatorul puciului esuat de la 15 iulie 2016.

Intr-o reactie fata de arestarea lui, Ambasada Statelor Unite la Ankara a anuntat duminica suspendarea celei mai mari parti a serviciilor de emitere de vize in cadul misiunilor diplomatice americane in Turcia. Ankara a impus o masura similara.

"Daca ambasadorul american a luat aceasta decizie din propria initiativa, atunci liderii Statelor Unite nu ar trebui sa il mentina in post niciun minut in plus. Ei ar trebui sa spuna "cine l-a autorizat sa tulbure relatiile intre Turcia si America in asa hal?"", a declarat Erdogan.

Presedintele turc a aparat, totodata, arestarea angajatului turc al Consulatului american de la istanbul, afirmand ca politia turca a cules elemente care dovedesc ca "ceva se petrecea" acolo.

Alt angajat turc al aceluiasi consulat este vizat de o convocare a justitiei turce in cadrul unei anchete cu privire la miscarea predicatorului Gulen.

"Trebuie ca americanii sa-si puna aceasta intrebare: cum au facut ei, acesti agenti, sa se infiltreze la Istanbul?", a declarat Erdogan.

Acest spectaculos "razboi al vizelor" are loc dupa luni de disensiuni in legatura cu dezacorduri pe tema situatiei in Siria, inculparea unor garzi de corp ale presedintelui turc care au batut manifestanti la Washington si prezenta in Statele Unite a lui Gulen, a carui extradare este ceruta de Ankara.