Ministrul israelian al Apararii, Avigdor Lieberman, a avertizat marti ca, in cazul unui nou razboi la granita de nord a Israelului, tara sa va avea de-a face cu "un singur front" care inglobeaza Libanul si Siria, scrie AFP.

Avigdor LiebermanFoto: Agerpres/AP

"La viitorul razboi in nordul tarii, Libanul nu va constitui singurul front. Acum nu mai exista decat un singur front nord format din Liban, Siria, Hezbollah, regimul Bashar al-Assad si toti cei care ii ajuta regimul", a spus ministrul, citat intr-un comunicat.

In cadrul ultimului razboi cu Libanul, in 2006, Israelul a lansat o ofensiva impotriva Hezbollahului libanez, aliatul Iranului.

De la declansarea razboiului civil din Siria, in 2011, unde Hezbollah lupta de partea regimului lui Bashar al-Assad, Israelul a efectuat circa o suta de raiduri in Siria care au vizat convoaie ce transportau arme destinate Hezbollahului, a declarat in august generalul Amir Eshel, fost sef al aviatiei militare.

Pentru Lieberman, armata libaneza si-a pierdut "independenta si a devenit o parte integranta a Hezbollah, care ii da ordine".

Lideri israelieni au amenintat in mai multe randuri ca, in cazul unui razboi vor ataca nu doar Hezbollah, ci si armata libaneza. Israelul a amenintat de asemenea sa atace infrastructurile civile din Liban, asa cum a mai procedat si in trecut.

Potrivit armatei israeliene, Hezbollah dispune de peste 100.000 de rachete, dintre care unele pot atinge teritoriul israelian.

Ministrul Apararii a evocat de asemenea scenariul unei confruntari simultane in nord si sud, cu miscarea palestiniana Hamas aflata la putere in Fasia Gaza. Si Hamasul este sustinuta de Iran.

"Batalia se va derula pe fronturile nord si sud. Nu mai exista razboi pe un singur front, aceasta este ipoteza noastra de baza si pentru asta se pregateste armata noastra", a precizat Lieberman.

Israelul a dus trei razboaie impotriva Hamas din 8.

De la inceputul razboiului din Siria, Israelul urmareste foarte atent evolutiile din tara vecina, incercand sa nu fie antrenata in conflict, dar rezervandu-si dreptul la lovituri punctuale.

Oficial, Israelul si Siria sunt in continuare in stare de razboi.