Premierul britanic Theresa May a sustinut luni, intr-un discurs in Camera Comunelor, ca viitoarea relatie a tarii sale cu UE dupa Brexit trebuie sa fie "unica si ambitioasa", adica sa nu se bazeze pe modele de cooperare deja existente intre blocul comunitar si alte state, cum ar fi de exemplu cele cu Elvetia sau Norvegia sau modelul acordului de liber schimb UE-Canada, scrie agentia EFE, citata de Agerpres.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Ea a respins in acest context ideea ca Marea Britanie sa faca parte din Spatiul Economic European, intrucat in opinia sa aceasta ar presupune "adoptarea automata si integrala a noilor legi europene".

Theresa May a insistat de asemenea asupra solicitarii deja formulate ca in procesul separarii Marii Britanii de UE sa fie convenita o perioada de tranzitie de doi ani, dincolo de care sa inceapa noua relatie intre Marea Britanie si UE in baza unui acord definitiv.

Premierul britanic a sustinut acest discurs in ziua cand a inceput a cincea runda de negocieri privind Brexitul, declaratiile ambelor parti fiind din nou marcate de conditionari reciproce care nu au permis sa se inregistreze progrese in rundele precedente.

Uniunea Europeana refuza sa discute despre un viitor acord comercial sau despre o perioada de tranzitie inainte sa fie stabilite conditiile separarii Marii Britanii de UE, in special "factura" Brexitului, drepturile cetatenilor comunitari in Marea Britanie si situatia frontierei dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord, Londra insistand in schimb ca aceste doua negocieri trebuie purtate in paralel si acuzand UE ca da dovada de inflexibilitate.