Politistii din Arabia Saudita au amendat o femeie care a fost filmata in timp ce conducea o masina, potrivit unui purtator de cuvant. Acesta a spus ca femeia a incalcat legea deoarece interdictia femeilor de a conduce masini va fi ridicata abia in iunie 2018, scrie The Guardian.

Manal la volanFoto: Captura YouTube

Politistii au chemat-o pe femeie la sectie deoarece a incalcat legea, dupa ce aceasta a fost filmata placand cu masina de la un hotel din Riyadh.

"Le cerem tuturor cetatenilor sauditi sa respecte legea si sa astepte pana cand interdictia femeilor de a conduce autovhicule va lua sfarsit oficial", a spus un purtator de cuvant al politiei. Acesta nu a specificat detaliile amenzii, dar a precizat ca femeia nu a fost arestata. Ea a mai fost amendata si pentru incalcarea legilor de circulatie, a mai precizat purtatorul de cuvant.

Arabia Saudita a anuntat luna trecuta ca va permite femeilor sa isi ia permis de conducere incepand de anul viitor. Arabia Saudita este singura tara din lume care nu le permite femeilor sa conduca, o iterdictie vazuta de multi drept un mod de represiune.

Regele Arabiei Saudite a semnat un decret prin care le permite femeilor sa sofeze, decretul urmand sa fie implementat pana in iunie 2018, anunta AL ARABIYA TV, citata de Reuters.

Decretul regal a ordonat formarea unui organism ministerial care sa dea sfaturi pentru implementare in termen de 30 de zile si apoi sa puna in aplicare ordinul pana in iunie 2018, potrivit agentiei de stiri de stat SPA.

Grupul Women2drive a condus campania prin care se cere ca femeilor sa le fie permis sa sofeze in Arabia Saudita. In ultimii ani, zeci de femei au condus autovehicule in orasele saudite, intr-un efort de a pune presiune asupra monarhiei pentru a schimba legea.

Desi nu exista o lege oficiala care sa interzica dreptul femeilor de a conduce un automobil, regulile religioase interzic acest lucru si chiar pedepsesc femeile care indraznesc totusi sa conduca. Este singura tara din lume unde acest drept le este interzis femeilor. In toate celelalte tari arabe din Orientul Mijlociu, femeile pot conduce fara probleme. Regula religioasa si pedepsele pot varia, pentru ca Arabia Saudita nu are un cod penal. Pedepsele sunt bazate in general pe legea religioasa, care nu este scrisa.