NATO trebuie sa joace un rol sporit in Europa din cauza esecului Bruxellesului de a asigura securitatea pe continent, a afirmat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agentia MTI, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Europeana ar fi trebuit sa se preocupe de restabilirea securitatii continentului european si a populatiei europene in loc sa critice incontinuu anumite state membre, a spus seful diplomatiei ungare, dupa participarea sa la o reuniune ministeriala a statelor membre ale NATO din Europa centrala si de est desfasurata la Varsovia.

Peter Szijjarto a amintit ca in curand se implinesc doi ani de la atentatele teroriste de la Paris, subliniind ca de atunci au mai fost comise in Europa 27 de atacuri teroriste soldate cu 330 de morti 1300 de raniti, fapt care, in opinia ministrului ungar de externe, demonstreaza ca institutiile de la Bruxelles nu sunt capabile sa gestioneze riscurile de securitate pe care le implica criza migratiei.

El a mai afirmat ca doar Ungaria si tarile din Grupul de la Visegrad au reusit sa opreasca valul de imigranti ilegali, iar acordul dintre UE si Turcia a blocat ruta migrantilor prin Balcanii de vest, altfel Uniunea Europeana fiind lipsita de aparare.

"NATO trebuie sa joace un rol mult mai amplu in asigurarea securitatii Europei si cerem NATO sa joace un rol sporit in oprirea valului de migranti care traverseaza marile din sudul Europei. Operatiunile din Mediterana si Marea Egee trebuie intarite", a declarat Szijjarto.

Situatia securitatii europene nu poate fi reglementata fara un rol sporit din partea NATO, a insistat ministrul ungar.