Intrebat de Radio Kossuth ce progrese a facut in problema liceului pentru maghiari din Targu Mures, Orban a declarat: “Am avansat putin in Romania, pentru ca am reusit sa construiesc o relatie personala cu presedintele partidului aflat la guvernare, si asta pare sa ofere ceva sperante pentru viitor”.

“Nu sunt foarte sigur ce cuvinte sa folosesc. Ar trebui sa ne mai vedem de doua-trei ori, sa discutam serios cateva probleme romano-maghiare, si atunci voi putea fi mai sigur in privinta cuvintelor pe care le voi folosi. Dar cred ca pot construi ceva cu presedintele partidului de guvernare de acolo (din Romania)”, a mai declarat premierul maghiar intr-un interviu acordat Radio Kossuth pe data de 6 octombrie.

Orban a mai spus in urma cu o saptamana, dupa vizita la Cluj, ca si-a creat o "relatie personala promitatoare" cu liderul PSD Liviu Dragnea in cursul discutiilor legate de inchiderea liceului frecventat de maghiari din Targu Mures. Ungaria a declarat ca nu va sprijini aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana nu se va rezolva aceasta problema, decizie revocata dupa promisiunea din partea lui Liviu Dragnea ca se vor lua masuri, mentioneaza MTI. "As vrea sa formam astfel de relatii si intre partidele noastre de guvernamant, indiferent de diferentele ideologice", a notat Orban.

La inceputul lunii septembrie au avut loc mitinguri in Targu Mures, anuntate de Fundatia Statusul Romano-Catolic din Transilvania avand ca scop convingerea Ministerului Educatiei sa asigure functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC). In luna noiembrie 2016, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Mures, Stefan Somesan, si a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul in care a fost infiintata unitatea de invatamant, fara respectarea unor proceduri, iar in luna august a acestui an, actul de infiintare a LTRC, semnat de fostul sef al ISJ Mures, a fost anulat de instanta.

De notat ca in urma cu o saptamana ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Melescanu, a declarat ca Romania in cursul acestei saptamani, la Budapesta, la reuniunea tarilor din grupul de la Visegrad, Romania fiind interesata de colaborarea cu aceste state.

Teodor Melescanu a participat in data de 2 octombrie la o intrevedere de lucru cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto, dupa care a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a fost intrebat daca se doreste ca Romania sa adere la grupul de la Visegrad.

'Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra', a spus ministrul Melescanu.