Turcia si SUA si-au suspendat serviciile reciproce de acordare a vizelor, ambasada Turciei la Washington anuntand ca trebuie sa reevalueze angajamentul Guvernului SUA in ceea ce priveste siguranta misiunii si a personalului, la putin timp dupa ce ambasada americana la Ankara a facut un anunt foarte asemanator, transmite BBC, citat de news.ro.

Disputa intervine dupa ce un angajat al consulatului american din Istanbul a fost retinut saptamana trecuta, fiind acuzat de legaturi cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara pentru lovitura de stat esuata, de anul trecut. Washingtonul a condamnat actiunea autoritatilor turce, pe care a calificat-o ca fiind lipsita de fundament si ca pericliteaza relatiile bilaterale.

Conform agentiei de presa Anadolu, cel retinut era un barbat cu cetatenie turca.

Intr-o declaratie transmisa duminica, ambasada Turciei la Washington afirma: "Evenimente recente au fortat Guvernul turc sa reevalueze angajamentul Guvernului SUA in ceea ce priveste securitatea misiunii si a personalului".

"Pentru a reduce numarul de vizitatori la misiunile noastre diplomatice si consulare din SUA pe durata acestei reevaluari, am suspendat toate serviciile de viza destinate cetatenilor americani la misiunile noastre diplomatice din consulare din SUA, masura intrand in vigoare imediat", a anuntat ambasada.

Declaratia partii turce este aproape aceeasi ca si cea emisa anterior de partea americana, fiind de fapt schimbat doar numele tarii, consemneaza BBC.

Ambasada SUA a anuntat ca suspenda acordarea de vize turistice, medicale, de afaceri, vize temporare de munca sau vize de studii.

Ankara face de mai mut timp presiuni asupra autoritatilor de la Washington pentru a-l extrada pe clericul Fethullah Gulen, pentru rolul jucat in lovitura de stat esuata din iulie 2016.