Un procuror turc a cerut condamnari de pana la 15 ani de inchisoare pentru terrorism in cazul unui grup de militanti pentru drepturile omului, intre care si directoarea Amnesty International Turcia, Idil Eser, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Arestarea in luna iulie a acestor militanti, intre care se numara si un german si un suedez, Peter Steudtner si Ali Gharavi, a accentuat tensiunile dintre Ankara si Uniunea Europeana, care denunta un derapaj de autoritate al regimului lui Recep Tayyip Erdogan.

Militantii au fost arestati in timp ce participau la un workshop despre securitate digital si managementul informatiei, pe insula Buyukada, langa Istanbul. Opt activisti sunt inca in detentie, fiind acuzati de apartenenta la o ogranizatie terorista.

Turcia a declansat o vasta campanie de represiune dupa tentativa de lovitura de stat din iulie 2016, in timpul careia au fost ucise 240 de persoane. Peste 50.000 de persoane au fost arestate de atunci si alte 150.000 au fost suspendate din functii.