Fondul Monetar International a avertizat vineri ca "o prelungita incertitudine" in Catalonia "ar putea afecta increderea si deciziile de investitii" in Spania (EFE), subliniind totodata "puternicele perspective" solide pentru economia spaniola, relateaza agentia EFE.

"Desi perspectivele noastre pentru economia spaniola sunt solide, tensiunile prelungite si incertitudinile in legatura cu Catalonia ar putea afecta increderea si deciziile de investitii", a declarat Andrea Schaechter, seful misiunii institutiei financiare pentru Spania, la prezentarea raportului anual privind economia spaniola, potrivit Agerpres.

FMI va publica martea viitoare noile previziuni de crestere pentru Spania, la reuniunea anuala ce va avea loc la Washington. In iulie, previziunile FMI au fost de 3,1% pentru 2017 si de 2,4% pentru 2018.

Schaechter, a remarcat, intr-o conferinta telefonica, "recuperarea de succes" a economiei Spaniei dupa profunda recesiune si a subliniat ca produsul intern brut a revenit in prima jumatate a anului 2017 la nivelurile anterioare declansarii crizei.

Printre motivele acestei reveniri sustinute, cu o rata de crestere anuala de peste 3 % in ultimii trei ani (inclusiv 2017), Fondul a mentionat "reformele structurale adoptate, limitarea salariilor si, in consecinta, reducerea costurilor pentru cresterea competitivitatii, conditiile monetare si externe favorabile si recenta relaxare fiscala".

Totusi, a remarcat persistenta unor probleme importante, precum nivelul mare al datoriei, de circa 100 % din PIB, un nivel ridicat al somajului structural, precum si imbatranirea populatiei, care contribuie la presiunile fiscale.

"Somajul a scazut la cel mai redus nivel din ultimii sapte ani, dar, cu o rata de 17,2 %, inca se numara printre cele mai ridicate din Europa, cu semnificative componente privind somajul in randul tinerilor si cel de lunga durata", se mentioneaza in raportul FMI.