Un "cosmar": calificativul era larg folosit de presa britanica de joi pentru a caracteriza discursul ratat al premierului Theresa May despre "visul britanic", care era menit sa-i relanseze cariera dar care, in cele din urma, pare sa o fragilizeze si mai mult, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aparitia unui actor de comedie care ii intindea o foaie cu demisia, tuse, o litera din sloganul afisat la tribuna care s-a prabusit ...

Sefa guvernului britanic a trait un "calvar", crede cotidianul economic The Financial Times, in timp ce sustinea alocutiunea de inchidere a congresului Partidului Conservator, miercuri, la Manchester. Incidentele au eclipsat total incercarea sa de a se indeparta de esecul suferit la alegerile parlamentare din iunie si de a-si afirma autoritatea asupra ministrilor divizati de conditiile privind Brexitul.

"Discursul premierului era menit sa expuna viziunea sa pentru natiune. Dar s-a transformat intr-un dezastru", rezuma tabloidul The Sun, in deschidere.

Nici paharele de apa - unul dintre ele varsat un pic pe pupitru - nici pastila intinsa de ministrul sau de Finante, Philip Hammond, nu au putut face mare lucru.

"Pe langa asta, Brexitul va parea floare la ureche", spune un alt tabloid, Daily Mail, care publica un caleidoscop cu fotografiile aventurilor nefericite ale premierului britanic.

Semn al fragilitatii lui May, turbulentul sau ministru al Afacerilor Externe Boris Johnson, despre care se spune ca ar putea prelua conducerea partidului conservator, a fost rugat de colega de la Interne, Amber Rudd, sa se ridice in picioare pentru a ovationa premierul, oferindu-i astfel un ragaz pentru a-si recapata vocea.

Chiar si tinuta sa "a devenit ridicola", povesteste The Times: cand si-a acoperit mana pentru a tusi, a dezvaluit o mare bratara cu efigia artistei mexicane Frida Kahlo, o activista comunista care a fost iubita lui Leon Trotsky.

Theresa May a sustinut un maraton de 28 de interviuri si 19 receptii in cele patru zile ale congresului, in conditiile in care era racita, au incercat sa explice apropiatii sai prestatia premierului.

In ciuda sustinerii afisate de guvernul sau, aceste incidente au relansat speculatiile legate de plecarea sa din 10 Downing Street.

"Am fost martori la dezintegrarea fizica a mandatului sau de prim ministru?", s-a intrebat Daily Mail. "Avertisment final pentru May", nota si Times.

Chiar si Daily Telegraph, supranumit uneori "Torygraph" pentru apropierea de conservatori, a scris ca "viitorul politic al lui Theresa May era in balanta ieri seara, dupa discursul sau dezastruos".

Pentru ziarul scotian The Scotsman, "May si-a pierdut vocea si ce i-a mai ramas din autoritate".