Gruparile armate din Republica Centrafricana folosesc violurile si sclavia sexuala ca arme de razboi, aceste abuzuri putand fi considerate crime impotriva umanitatii, informeaza Reuters, citand o organizatie pentru drepturile omului.

Militiile centrafricane, violente extremeFoto: Captura YouTube

Mii au murit si o cincime dintre centrafricani au fost nevoiti sa-si abandoneze caminele intr-un conflict ce a izbucnit dupa ce rebelii Seleka, predominant musulmani, l-au dat jos pe presedintele Francois Bozize in 2013, provocand o reactie la fel de violenta din partea militiilor anti-balaka crestine.

Atat Seleka, cat si anti-balaka, au agresat sexual, violat si luat in sclavie civili ca razbunare impotriva celor suspectati ca le sprijina adversarii, spune Human Rights Watch (HRW). Totusi, nici macar vreun militant al vreunei parti nu a fost arestat sau judecat pentru violenta sexuala.

“Gruparile armate folosesc violul intr-un mod brutal, calculat, pentru a pedepsi si teroriza femei si fete”, a afirmat Hillary Margolis de la HRW, dupa publicarea unui raport ce documenteaza 305 cazuri de viol si scalvie sexuala impotriva unor femei si fete.

“Potrivit legilor internationale, aceste incalcari … ar putea fi considerate crime impotriva umanitatii si crime de razboi”, potrivit HRW.

Victimele au declarat organizatiei cum militantii adesea le-au violat in fata copiilor apoi le-au abuzat, atacat si ucis rudele.

Multe femei si fete au fost biciuite, legate si violate in grup in timp ce erau tinute ca sclave sexuale.

“Nu puteam avea liniste in nicio zi - in fiecare zi erau violuri, de luptatori diferiti”, a spus Jeanne, 30 de ani, care a fost tinuta captiva de luptatorii Seleka timp de sase luni.