Executivul UE a cerut din nou miercuri Guvernului spaniol si autoritatilor catalane sa inceapa dialogul pentru a pune capat disputelor, uneori violente, provocate de actiunile Cataloniei in vederea obtinerii independentei, apelul fiind lansat in plenul Parlamentului European de catre vicepresedintele CE Frans Timmermans, potrivit news.ro.

"Este vremea dialogului", a declarat Timmermans in cadrul unei dezbateri de urgenta a PE pe tema crizei din Spania, informeaza Reuters.

Timmermans si-a exprimat sustinerea fata de pozitia legala a premierul Spaniol Mariano Rajoy, dar a si reinnoit apelul la dialog, reflectand astfel tonul prudent si echilibrat al declaratiei CE de luni dupa imaginile cu actiunile violente ale politiei pentru a opri desfasurarea referendumului pentru independenta Cataloniei.

Si, in pofida imaginilor cu politia spaniola lovind participantii la ceea ce CE numeste un vot ilegal, Bruxelles-ul nu intentioneaza sa dea curs apelului la mediere lansat de guvernul separatist de la Barcelona, considerand ca sistemul democratic al Spaniei permite desfasurarea unor astfel de discutii, spun liderii europeni, confor Reuters.

"Poti actiona pentru a schimba legea, dar nu o poti ignora", a spus Timmermans, referindu-se la liderii catalani, care au emis unilateral o declaratiie de independenta sfidand deciziile Curtii Constitutionale, care interzic secesiunea.

"Respectarea statului de drept nu este optionala", a adaugat Timmermans, care coordoneaza si eforturile CE pentru a impiedica Guvernul polonez sa schimbe legislatia sistemului judiciar, ceea ce, in opinia UE, ar duce la autoritarism.

Un europarlamentar din partidul polonez de guvernamant a acuzat Uniunea Europeana ca are dublu standard, pentru ca exercita presiuni asupra autoritatilor de la Varsovia, dar nu si asupra celor de la Madrid. De asemenea, alti parlamentari eurosceptici si nationalisti au spus ca UE nu a criticat suficient de ferm actiunile politiei spaniole.

Cu toate acestea, Timmermans a insistat ca nu este rolul Bruxelles-ului sa intervina.

Comisia a cerut tuturor partilor relevante sa treaca rapid de la confruntare la dialog", a spus el.

"Este vremea dialogului. Pentru a gasi o solutie de iesire din impas, cu respectarea ordinii constitutionale din Spania", a precizat vicepresedintele CE.