Un tribunal turc a condamnat miercuri la inchisoare pe viata 40 de persoane declarate vinovata pentru tentativa de asasinare a presedintelui Recep Tayyip Erdogan, intr-unul dintre cele mai spectaculoase episoade ale puciului ratat de anul trecut, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In total, 47 de persoane, printre care predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca a fost creierul loviturii de stat, au fost judecate la Mugla (sud-vest).

Tribunalul a condamnat 40 de acuzati la inchisoare pe viata, potrivit agentiei de presa Dogan. Printre ei, fostul general de brigada Gokhan Sonmezates, desemnat drept seful gruparii de pucisti care aveau ca misiune "capturarea sau uciderea" lui Erdogan.

Ali Yazici, un fost adjunct al presedintelui turc, a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, iar un alt militar la 15 ani de inchisoare.

Magistratii au achitat un fost militar si au disjuns dosarele a patru acuzati, printre care si predicatorul Gulen, care este exilat in SUA.

Acesta este unul dintre cele mai importante procese deschise in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat soldata cu 250 de morti, la care se adauga victimele din randul pucistilor.

In noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, pe cand pucistii incercau sa preia controlul asupra centrelor de putere din Istanbul si Ankara, un comando de soldati a luat cu asalt hotelul unde Erdogan se afla in vacanta cu familia, la Marmaris (sud-vest).

Potrivit lui Erdogan, pucistii au ajuns la hotel la putin timp dupa plecarea sa.

In timp ce Erdogan revenea triumfal la Istanbul, membrii comandoului s-au ascuns in imprejurimile din Marmaris. Au fost gasiti ulterior, infometati, dupa o ampla operatiune de cautare.

Puciul ratat a fost urmat de o actiune de epurare fara precedent, circa 50.000 de oameni fiind arestati si peste 140.000 demisi.