In Polonia a inceput procesul de infiintare a Partidului Regional Silezian, apropiat de Mișcarea de Autonomie a Sileziei, scrie ziarul polonez RZECZPOSPOLITA, citat de Rador.

După înregistrare este planificat congresul fondator al partidului – poate chiar în acest an. Inițiativa înființării Partidului Regional Silezian a fost anunțată de Mișcarea pentru Autonomia Sileziei și Uniunea Sileziei Superioare în iunie acest an. Ideile principale ale mișcării sunt o autoconducere cât mai larg înțeleasă și activitatea în favoarea regiunii. Obiectivul electoral principal va fi seimul (parlamentul) regional.

Silezia este o regiune impartita intre trei tari: Polonia, Cehia si Germania.

Inițiatorii Partidului Regional Silezian se dezic categoric de separatism, dar anunță că o parte a programului planificat al partidului se va baza pe legea actuală (privind între altele autonomia voievodală) și pe problemele posibil de realizat în cadrul ei; a doua parte va cuprinde postulatele extinderii actualei autoconduceri pe baza schimbării legii. (...).

"Partidul Regional Silezian este necesar – și într-o anumită măsură ceea ce se întâmplă în Spania arată acest lucru” – a apreciat liderul Mișcării. „Europa într-o anumită măsură se regionalizează; acesta este un proces care durează de decenii și cine știe dacă acest caz catalan nu este începutul unei primăveri a regiunilor europene” – a apreciat liderul Mișcării, Jerzy Gorzelik.

Rugat de PAP extindă această idee, Gorzelik a constatat că situația din Catalonia, unde duminică a avut loc referendumul de independență nerecunoscut de guvernul spaniol și care a fost însoțit de ciocniri cu poliția spaniolă, vorbește de o „anumită intensificare – confruntare între două filosofii de gândire despre stat, Europa și regiuni”.

A arătat că, pe de o parte, este vorba de o abordare care prevede integrarea statelor naționale, iar, pe de altă parte – abordarea care face trimitere la „dreptul popoarelor la autodeterminare”. „De aceasta din urmă putem lega principiul simplu al democrației, căci în definitiv în Catalonia s-au aplicat proceduri democratice, pe care autoritățile spaniole au încercat să le paralizeze”, a apreciat liderul Mișcării.

În opinia sa, exemplul Cataloniei poate duce la nevoia de a reflecta din nou asupra conflictului celor două abordări și la „a decide care este cu adevărat prioritatea”. „Dacă ne situăm de partea principiilor democratice, se constată că apartenența regiunilor la statele respective și condițiile pe care le au în statele respective, acestea nu sunt dogme date o dată pentru totdeauna, că apartenența regiunilor și condițiile acestei apartenențe pot fi renegociate” - a spus.

În aprecierea lui Gorzelik, procesele de integrare care au loc de decenii în Europa fac ca regiunile care se emancipează să-și pună întrebarea: ce nevoie au ele de capitalele statelor naționale. În acest context – a spus șeful Mișcării pentru Autonomia Sileziei – dacă elitele politice din aceste capitale vor să mențină regiunile, pot să le prezinte o ofertă atractivă, așa cum Marea Britanie a propus Scoției înaintea referendumului de independență de acolo extinderea autonomiei, sau să încerce să meargă în direcția confruntării, ca guvernul de la Madrid în cazul Cataloniei.

Liderul Mișcării a precizat că reacțiile opiniei publice la evenimentele din Catalonia arată în marea lor majoritate folosirea nejustificată a forței fizice de către guvernul din Madrid. „Acesta este un climat care favorizează reflectarea la rolul regiunilor, pe care îl au de jucat nu numai în statele naționale, dar și în Uniunea Europeană, și în ce măsură Uniunea ar trebui să intervină în cazul acestor dispute. „În opinia mea, Uniunea nu va fugi de probleme”, a spus și a adăugat că una din funcțiile Uniunii ar trebui să fie medierea și rolul de arbitru în acest tip de dispute.

„Toate acestea, cred eu, vor crea un climat în care mișcările regionale – în majoritatea lor nu așa de radicale, ca cel catalan – vor putea propune o soluție” (...) „Dacă, pe de o parte, observăm fapte, iar, pe de altă parte, auzim cuvinte, este ușor de a ajunge la concluzia că actualul guvern central are față de regiuni o atitudine colonială (...) Discreditarea autonomiei ca atare, dar și reala ei îngrădire, cu care avem de-a face – toate acestea nasc necesitatea articulării unei opoziții puternice din partea regiunilor” – a subliniat șeful Mișcării pentru Autonomia Sileziei. (PAP)

http://www.rp.pl/Autonomia-dla-Slaska/171009699-Ruch-Autonomii-Slaska-tworzy-Slaska-Partie-Regionalna.html#ap-1